Akcija „Daj pedalu raku“ u nedelju u Šapcu

Oktobar- mesec borbe protiv raka dojke

Akcija „Daj pedalu raku“ biće održana u nedelju, 3. oktobra, na Trgu šabačkih žrtava od 8.30, dok je u 10 sati planiran početak biciklističke vožnje na relaciji centar grada- Tabanovačka šljunkara. O važnosti prevencije karcinoma dojke govorili su u ponedeljak u Gradskoj kući koordinator realizacije ove akcije dr Dejan Pavlović, Željka Ninković iz Zavoda za javno zdravlje i dr Slavica Đurić iz Opšte bolnice Šabac.

Kako je objasnila Ninkovićeva, Udruženje građana „Milica“ uz institucionalnu podršku Ministarstava zdravlja i omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije, mreže zdravstvenih ustanova i drugih udruženja građana, realizuje akciju u okviru kampanje „Oktobar- mesec borbe protiv raka dojke“.

-Kampanja ima dva osnovna cilja- prvi je da pomogne svim ženama obolelim od raka dojke, ali istovremeno i da motiviše žene da svaki dan vode računa o sopstvenom zdravlju i da svakog meseca vrše samopregled dojki. S druge strane, kampanja ima za cilj da podstakne sve koji učestvuju u donošenju odluka i predstavnike vlasti da učestvuju u dijalogu sa ženama koje čine ovo udruženje i da reše sva osnovna pitanja koja se tiču ove bolesti, rane dijagnostike, puta onkoloških pacijenata i uvođenja inovativne terapije. Manifestacija, pored nacionalnog, ima i regionalni karakter. Točkovi bicikala zavrteće se u 30 gradova Srbije i to će biti simbolična podrška svim ženama koje su obolele od ove bolesti- rekla je Ninkovićeva.

Smernice za rano otkrivanje raka dojke:

-uкоliко stе zdrаvi i imаtе nајmаnjе 50 gоdinа živоtа vrеmе је zа vаšu prvu mаmоgrаfiјu, јаvitе sе nа prеglеd- sкrining rака dојке mаmоgrаfiјоm;

-bеz оbzirа nа kovid- 19, uz pridržаvаnjе еpidеmiоlоšкih mеrа, uкоliко imаtе 50 i višе gоdinа, urаditе mаmоgrаfiјu јеdnоm u dvе gоdinе;

-uкоliко imаtе оsеćај nеlаgоdnоsti, bоlоvе, iscеdак iz dојке ili sličnе subјекtivnе tеgоbе, оbrаtitе sе оdmаh izabranom lекаru koji daje uput zа prеglеd dојкi;

-uкоliко u vаšој pоrоdičnој istоriјi imа žеnа које su bоlоvаlе оd rака dојке, pоsеtitе lекаrа ginекоlоgа ili lекаrа оpštе prакsе vеć sа 30 gоdinа živоtа i  оbаvitе prеvеntivni prеglеd dојкi;

Zdravstvene savete, kao i odgovore na pitanja i nedoumice, davaće predstavnici zdravstvenih ustanova. Meriće krvni pritisak, nivo šećera krvi, kao i deliti promotivni materijal.

-Znamo koliko je ovo ozbiljno oboljenje i treba upozoravati i podsećati svih 365 dana u godini na ovaj problem. Akcija je jako korisna, baš zbog toga što skreće pažnju ženama, najpre na značaj primarne prevencije, odnosno samopregleda. Žene treba da rade pregled dojki jednom mesečno. Ukoliko primete bilo šta sumnjivo, treba da se jave svom lekaru, a zatim da se upute kod specijaliste i na dodatnu dijagnostiku (ultrazvuk, mamografija, po potrebi i magnetna rezonanca). Rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme- naglasila je dr Đurić iz Opšte bolnice.

Akcija ima višeznačnu poruku i izuzetno sam ponosan što je ove godine i Grad stao iza nje, rekao je dr Pavlović iz Evropskog centra za ekologiju.

-Naglašavam da sve žene koje se leče od raka dojke treba da se vakcinišu, jer će to sprečiti pogoršanje i omogućiti da se kvalitetnije leče od svoje osnovne bolesti. Akcija podrazumeva i promociju zdravih stilova života, jer je to put ka dobrom opštem zdravlju. Evropski centar za ekologiju svoju ovogodišnju biciklijadu realizuje u sklopu ove manifestacije. Očekujemo da se okupi između 150 i 200 učesnika- podvukao je dr Pavlović i dodao da se sugrađani za biciklijadu mogu prijaviti na broj telefona 064/0-123-800.

Akciju „Daj pedalu raku“ inicirao je Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke banje, a kompanija „Avon“ im donira prihode od prodatih proizvoda. Partneri na nivou grada su lokalna samouprava, Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“, Opšta bolnica Šabac i Evropski centar za ekologiju. Realizuje se u 30 gradova u Srbiji, ali i u Sloveniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. Godišnje u Srbiji oko 5.000 žena oboli, a oko 1.500 umre od raka dojke, a naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ove obolesti. Rano otkrivanje predstavlja vrlo važan faktor za izlečenje. Na teritoriji Mačvanskog okruga od 2014. godine sprovodi se nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke i debelog creva, ali je zbog kovida- 19 pauziran.

D.Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version