Akcija „Bezbedno na biciklu“ u OŠ „Nikolaj Velimirović“

Akcija Gradskog saveta i Agencije za bezbednost saobraćaja

Gradski savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja realizovao je u utorak u OŠ „Nikolaj Velimirović“ akciju „Bezbedno na biciklu“, namenjenu deci uzrasta od 7 do 15 godina.

Kako je istakla članica Saveta za bezbednost saobraćaja Sandra Mićić, Grad Šabac ponovo ima to zadovoljstvo da bude prvi grad u kome se realizuje pilot projekat, u okviru koga su deca imala interaktivnu prezentaciju opasnosti i faktora rizika, te dobila priliku da usvoje potrebna pravila za bezbedno kretanje biciklom u saobraćaju.

-Gradski savet za bezbednost u saobraćaju aktivno učestvuje u svim aktivnostima koje realizuje zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i nadam se da ćemo nastaviti saradnju i našoj deci razvijati svest o opasnostima i faktorima rizika u saobraćaju- navela je Mićićeva.

Predsednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović smatra da sve više dece biciklo koristi kao prevozno, a ne samo kao sredstvo rekreacije ili za takmičenja.

-Želimo da deca na ovaj način usvoje pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju, da se bezbedno kreću, pogotovo najmlađi, dok ne napune 11 godina, da bi mogli da budu punopravni učesnici u saobraćaju. Moram da pohvalim školu „Nikolaj Velimirović“, jer smo na interaktivnom času imali preko 90 posto tačnih odgovora dece na postavljena pitanja- naglasio je Banović.

Ivan Bojović iz Agencije za bezbednost u saobraćaju zahvalan je domaćinu koji je prepoznao Agenciju kao važnu istituciju u sistemu bezbednosti.

-Planirali smo jedan čas teorijske i dva časa praktične nastave, gde će biti postavljen poligon. U četiri starosne grupe: od sedam do devet, devet do jedanaest, jedanaest do trinaest i trinaest do petnaest godina, deca koja prođu teoretsku nastavu, proći će i poligon. Cilj je unapređenje znanja i veština koja deca treba da koriste za bezbedno upravljanje biciklom- rekao je Bojović.

Profesor tehničkog i informatičkog obrazovanja Milan Đurić podsetio je da se u toj školi desetak godina intenzivno radi sa decom na razvoju svesti o povećanju bezbednosti u saobraćaju.

-Škola je do sada osvojila dva druga republička mesta i prošle godine možda prvi put kao Mačvanski okrug nastupali smo na takmičenju i ekipa koju su činili đak ove škole, devojčica iz Bogatića i dva dečaka iz Loznice bili je prva na ekipnom republičkom takmičenju- istakao je on i zahvalio rukovodstvu škole na podršci saobraćajnoj sekciji godinama unazad.

Učenica Ksenija Živković, koja je prošle godine na republičkom takmičenju iz sabraćaja sa još tri člana grupe osvojila prvo mesto, takođe je prisustvovala akciji i zajedno sa vršnjacima delila stečena znanja.

D.Dimitrijević

Exit mobile version