Aforizmi za početak jula 2023.

– Pošto su pod američkim pritiskom oslobođeni uhapšeni kosovski policajci, eto ubrzanog recepta za uspeh građanskih protesta. Svekoliki i neprekidni pritisak!

– One čiju ostavku traže ne treba „dati“, već – predati!

– Dokle god se ne blokira aerodrom, oni će imati kuda da pobegnu.

– Što više naroda postane građanski svesno, bićemo dalje od sopstvene (ne)slavne prošlosti.

– Srbija možda i jeste mala, ali je Beograd velikog srca. A i mnogi drugi gradovi – pa tako i naš Šabac! – ubrazano građanski rastu.

– Klin se mirnim protestima izbija. A KiM definitivno gubi.

– Iz jedne idemo pravo u nove krivine. To se naziva „varijabilna vladavina prava“.

– Mnogi su ustali, a retko ko pominje Ustav.

– Protesti „protiv“ moraju da prerastu u proste „za“: za ustavnu državu, slobodu medija i odgovornost javnih funkcionera.

– Dok se u tekućim protestima ne ujedini građansko i nacionalno, demokratsko i kosovsko pitanje – neće biti krupnijih, opipljivijih rezultata.

– Ovdašnji protesti su civilazijska pojava, protiv kriminala i bezakonja – dok je politika je u drugom planu. Koji će u jednom momentu da izbije u prvi!

– Na građanske proteste treba pozvati i one članove vladajućih partija kojima je dosta laži, liderstava i monopola. Možda ti i takvi ponešto više od nas znaju kako se izboriti sa onima!?

– Pored ostalog, i politički kriminal se iskorenjuje pokajnicima i svedocima-saradnicima. To vredi i za sadašnju srbijansku javnu scenu.

– Sve ovo što nam se dešava nema prvenstveno veze ni sa politikom, ni sa ideologijom. Već sa našom pasivnošću i njihovim kriminalom.

– Srbiji treba novi model vođe. No, nipošto – Volođe!

– Ovdašnjim protestima se ne ruši ustavni poredak, nego se on tek gradi!

– Blokirajmo gandijevski sve one čijim javnim (ne)delovanjem ponajviše nismo zadovoljni, tj. one koji su odavno prevršili svaku meru. Da ne mogu da dođu na posao, da više ne dođu u priliku za dalja nepočinstva.

Zoran R. Tomić

Exit mobile version