Bezbednost građana je na prvom mestu

Predsednik Mesne zajednice Klenje Slobodan Vuković za „Podrinske“

Budući da poslednjih dvadeset godina nije ulagano u rekonstrukciju elektromreže u Klenju, ulice Karađorđeva, Popa Cvetina i Rastislava Kolarića, imaju problema sa snabdevanjem električnom energijom. Predsednik te mesne zajednice Slobodan Vuković kaže za „Podrinske“ da su u toku pregovori sa Elektrodistribucijom Šabac i opštinom o realizaciji projekta za izradu jedne trafostanice i pripadajuće elektromreže, te će građani u tim ulicama uskoro imati uredno snabdevanje električnom energijom. Drugi problem u selu su povorke prilikom sahranjivanja pokojnika od kuće do mesnog groblja.

Selo uspešnih sportista

Klenje je, kaže Vuković, poznato po vrsnim sportistima. Mijailo Grušanović je godinama igrao u Šapcu u muškoj košarkaškoj ekipi, a Ana Vuković Vučke, član KK „Šabac“, 15 godina je u klubu, gde je odigrala najviše utakmica i rekorder je u broju ubačenih koševa. Fudbalski klub „Duško“ osnovan 1947. godine postiže velike uspehe i danas se takmiči u Međuopštinskoj ligi Šabac.

-Pošto je put Bogatić- Pavlovića most prilično opterećen, zbog bezbednosti u saobraćaju, izgradićemo kapelu na mesnom groblju u kojoj će se obavljati protokol i običaji oko sahranjivanja pre, u toku  i posle sahrane. Izrada projekta je u toku, a nadamo se da će kapela biti urađena u naredne dve godine. Zbog bezbednosti građana, na deonici puta Bogatić- Pavlovića most u planu je izrada trotoara od centra sela do mesnog groblja u dužini oko kilometar. Pojavila se i potreba da se izgradi obdanište u selu koje bi funkcionisalo u sastavu Predškolske ustanove „Slava Ković“ u Bogatiću, jer trenutno oko dvadesetoro dece iz Klenja pohađa obdanište u Bogatiću- kaže Vuković.

Govoreći o položaju mladih u tom selu, on kaže da se zbog toga što je cena poljoprivrednih proizvoda na tržištu veoma niska malo njih odlučuje za bavljenje poljoprivredom, jer u njoj ne vide perspektivu. Primera radi, za mesec dana, cena tovnih svinja se promeni i šest puta. Zbog toga mladi uglavnom odlaze u grad u potrazi za poslom. Takođe, većina preduzeća koja su ranije poslovala u opštini Bogatić više ne radi, pa su i tamo šanse za posao male. Druga mogućnost su im prekvalifikacije za deficitarna zanimanja kao što su elektrovarioci ili bravari, a neki kao vozači nalaze posao u inostranstvu.

-Država bi mogla da reguliše cene poljoprivrednih prozvoda, što je i najavio novi resorni ministar. Cena tovnih svinja je bila 190 dinara, da bi za nedelju dana pale na 150 dinara. Poljoprivrednici zbog te razlike u ceni na 10 grla gube i do 400 hiljada dinara. Zato je važno, ako se poljoprivrednik odluči da tovi stoku, da zna koliko će zaraditi, ako se bavi voćarstvom, da zna po kojoj ceni će prodati svoj proizvod na tržištu- smatra Vuković, objašnjavajući da mesna zajednica u današnje vreme nema velika ovlašćenja kako bi donošenjem kokretnih mera mogla da pomogne meštanima.

U pogledu finansija zavise od opštine, koja sredstva raspoređuje prema procenjenim prioritetima. Ranije se, seća se, mesna zajednica finansirala sredstvima od samodoprinosa i tada je urađeno mnogo više nego danas. Sada,  za svaku veću investiciju moraju da se obrate opštini i konkurišu sa odgovarajućim projektom.

-Samodoprinosi su se slivali na račun mesne zajednice i ona je sama raspolagala tim novcem. I Dom zdravlja je urađen zahvaljujući tim sredstvima sedamdesetih godina- podseća on.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version