„Više od pola veka trajanja“

0

Otvoren 60. Oktobarski salon

salon-2Pod nazivom „Više od pola veka trajanja“, 60. Oktobarski salon otvoren je u četvrtak u Narodnom muzeju u Šapcu, u prisustvu zaposlenih, predstavnika Grada, sveštenstva i brojnih posetilaca. Tokom više decenija postojanja, ova manifestacija je mesto umetničkih dijaloga koji su se odvijali na svim poljima kreativnog izraza umetnika različitih poetika, medija, rukopisa… Poslednjih deset godina trajanja manifestacije nastavljena je praksa otvorenosti uz neizostavnu afirmaciju mladih, a naziv ovogodišnje izložbe smišljen sa idejom autora postavke da pokaže koliko je ona značajna. Viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu Tatjana Marković izrazila je zadovoljstvo posetom i interesovanjem sugrađana, posebno prisustvom velikog broja autora iz drugih gradova koji su došli da pogledaju ovaj salon.

-Ovogodišnja izložba je zamišljena kao izložba po pozivu, s obzirom na to da smo i ranijih godina neke jubileje na sličan način obeležavali. Iz tog razloga nismo dodelili nagrade, smatrajući da su svi zastupljeni autori jednako važni. Osim 62 autora koji učestvuju po pozivu, imamo i 11 autora koji su na nekim ranijim Oktobarskim salonima otkupljivani za našu likovnu zbirku. Ovo je i jedna vrsta retrospektive ove poslednje decenije u trajanju Oktobarskog salona i mislim da, kao i neke prethodne oktobarske izložbe, pokazuje da je to jedno polje umetničkog dijaloga između umetnika koji su i slični i različiti, različitih poetika, rukopisa, različitih doba, ali da svi zajedno zapravo daju jednu ozbiljnu sliku likovne scene u našem gradu, pa čak i u ovom delu zemlje- istakla je Markovićeva.

Manifestaciju je otvorio član Gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić, koji je podsetio da je Šabac jedan od gradova koji procentalno najviše izdvajaju za kulturu u zemlji, sedam posto.

-Ulaganje u kulturu je izuzetno značajno. To nije izdvajanje samo za zgrade. jer zgrade ne čine grad, već grad čine ljudi koji žive u njemu i to ulaganje je zapravo ulaganje u kvalitet života. Ovo je jedna od najstarijih manifestacija vizuelne umetnosti u Srbiji i njena tradicija nam daje snagu da možemo da očekujemo i da se nadamo novim promenama i vizijama u godinama pred nama- podvukao je Marsenić.

Autor akrila „Koine“ Dragan Bartula pohvalio je Oktobarski salon, istakavši da godinama unazad pokazuje zavidan kvalitet koji se trajanjem unapređuje.

-Živim u Loznici, ali stalno dolazim u Šabac. Ovde sam zahvaljujući slikarstvu od ’85 godine konstantno prisutan, u Muzeju i Galeriji Kulturnog centra se osećam kao kod svoje kuće. Slika „Koine“ je iz ciklusa „Ploviti se mora“, koji predstavlja pripremu za moju izložbu. „Koine“ je reč koja označava jezik kojim je govorila Vizantija, tako da moje slikarstvo ima veze sa tradicijom, ali u savremenom obliku- objasnio je Bartula.

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana u Narodnom muzeju u Šapcu.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply