Usvojen treći rebalans budžeta

0

Održana treća Skupština grada Šapca

Na dnevnom redu treće sednice Skupštine grada Šapca održane u petak u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača našlo se 25 tačaka, a među najvažnijima su treći rebalans budžeta za 2020. godinu, izveštaji o izvršenju budžeta do 30. septembra 2020. godine, kao i završni račun budžeta za 2019. godinu. Usvojeni su rebalansi programa poslovanja javnih preduzeća i odobrena sredstva za pokrivanje tekućeg poslovanja javnog partnera „Duge“ za obavljanje gradsko- prigradskog prevoza. U Skupštini nije bilo odbornika opozicije, jer ne priznaju legitimitet aktuelnog saziva, te je izostala rasprava i zasedanje se završilo nakon tri sata.

Gradonačelnik dr Aleksandar Pajić rekao je da je Vlada Srbije danas odobrila pokrivanje deficita Grada u 2020. godini u iznosu od 300 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

-Obećavali smo u kampanji da ćemo imati čvrstu i jaku podršku države i to se obistinilo. Država je pomogla da neuravnotežen budžet i mnogo veći rashodi nego što su bili prihodi u 2020. godini budu pokriveni iz tekuće budžetske rezerve Republike Srbije. U narednom periodu ćemo planirati uravnotežen budžet za 2021. godinu i nećemo imati potrebe za zaduživanjem Grada. U prethodnom periodu hvalili su se da će prevoz biti opterećenje za budžet u iznosu od nula dinara. Istovremeno, prethodni članovi Gradskog veća su doneli odluku da se na račun privatnog partnera isplati 22,3 miliona dinara. Mi smo u međuvremenu pregovarali sa privatnim partnerom „Dugom“ i, uvažavajući sve mere zbog kojih je smanjen broj putnika, doneli odluku da se iz budžeta isplati nešto više od 18 miliona, što je nulto poslovanje privatnog partnera, odnosno pokrivanje direktnih troškova dok traje vanredna situacija- objasnio je Pajić.

Najavio je i da će radnicima javnih komunalnih preduzeća biti isplaćena zakonom predviđena solidarna pomoć.

-Skupština Grada je donela odluku da se zaposlenima isplate solidarne pomoći. To pravo će ostvariti i ona javna preduzeća koja danas nisu bila u rebalansu programa poslovanja. Imamo velikih problema sa tužbama zbog neostvarenih prava radnika i zalagaćemo se da oni dobiju novac koji im pripada. Sva javna preduzeća koja pozitivno posluju će ući u ovu isplatu, a oni koji nerentabilno posluju neće moći to da isplate. Verujem da će naša javna preduzeća imati pozitivne bilanse u narednom periodu- podvukao je Pajić.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić istakao je da je zasedanje organizovano uz saglasnost i poštovanje svih mera koje je naložio Zavod za javno zdravlje.

-Na dnevnom redu smo imali jako značajne tačke, važne za funkcionisanje javnih preduzeća, ali i grada u celini. Neke tačke smo trebali da usvojimo mnogo  ranije, ali nismo mogli zbog izbornog procesa. Pre svega mislim na završni račun za 2019. godinu, kao i kvartalne izveštaje o izvšenju budžeta. Najznačajnija tačka je bila treći rebalans budžeta Grada Šapca za 2020. godinu i posebno me raduje što smo uspeli da pokrijemo deficit od 300 miliona dinara koji se pojavio. Uspeli smo da uradimo tražene izmene i Aneks ugovora o javno- privatnom partnerstvu, što je jako značajno kako bi naši sugrađani u narednom periodu imali redovan gradski i prigradski prevoz. Ponovo pozivam opoziciju da učestvuje u skupštinskoj raspravi, jer ćemo samo tako imati bolje odluke- naglasio je predsednik Skupštine Pajić.

Potvrđeni su mandati odbornicima Srpske napredne stranke Vladimiru Boškoviću, Zorici Žegarac i Tanji Mirović, nakon što su Rista Ristić, Svetlana Stanković i Ana Anđelić podneli ostavke zbog imenovanja na druge funkcije.

D.Dimitrijević

 

 

Facebook komentari

Leave A Reply