U regionalnoj podeli Šabac lošije prošao od Valjeva

5

Po zatečenim aršinima

Iako je Šabac centar Mačvanskog okruga ostale su neke stare regionalne podele gde Valjevo ima veće nadležnosti. Sve tamo do devedestih godina i podela na okruge funkcionisao je podrinsko-kolubarski region, a sedište Skupštine, Privredne komore, Privrednog suda bilo je u Valjevu, dok su u Šapcu bile regionalne društveno-političke organizacije. Trenutno Šapčanima najviše smeta što je Odeljenje Ministarstva prosvete u Valjevu, iako Šabac ima više škola, đaka i prosvetnih radnika. Tu je i Zavod za zaštitu spomenika, mada Šabac po nekim popisima ima veći broj takvih objekata. Poređenja radi kao grad Šabac se vodi od 1470. godine. Pored Beograda bio je najvažnije utvrđenje između Turske i Austrije, a takođe po kulturnim dobrima ne bi se nikako moglo reći da je manje važan od Valjeva. U toj priči dešava se da zbog brojnih administrativnih poslova kao i drugih zahteva mora da se putuje u Valjevo, što odnosi i novac i vreme. Uz to, uprava vojnog odseka Drinske divizije razmeštena je u Valjevo, dok Šabac ima samo manju pontonirsku jedinicu. Po nekim nepotvrđenim informacijama i Služba državne bezbednosti u Valjevu ima veće ingerencije od šabačke ispostave. U poslednje vreme angažovanošću gradske uprave formirana je i Odeljenje privredne komore Šabac, kao i jedinica Trgovinskog suda, koja doduše radi jedan dan u nedelji kada doputuju sudije iz Valjeva. Ne treba mnogo reči o upoređivanju dve privrede, i koliko je privrednicima značajno da što pre obave određene poslove u   Sudu. Od nekadašnjih regionalnih instutucija u Šapcu je sedište Službe katastra, a od bivše Šabačko-valjevske eparhije izdvojila se na veliko zauzimanje vladike Lavrentija Valjevska eparhija.

Ni u nekim drugim slučajevima Šabac nije prošao bolje u raspodeli regionanih ingerencija. Šabačka pošta vodi se kao poštanska jedinica, a sedište je u Užicu. Takođe, Elektrodistribucija ima sedište u Kraljevu. A jedina republička institucija u Šapcu, Uprava za javna plaćanja u agraru, otvorena uz veliku podršku Evropske unije, preseljena je u Beograd. Uprava je važna kao spona sa evropskim fondovima za podsticaj agrara, ali tek od nedavno se govori o povećanju broja zaposlenih, kako bi ona mogla da funkcioniše.

U svemu ovome delom ima i političkih uticaja. U onom posleratnom periodu Valjevo i Užice imale su prednost zbog partizanskog pokreta, a krajem osamdesetih zbog Osme sednice CK SKS čitavo rukovodstvo opštine kao i rukovodstva društveno-političkih organizacija podnelo je ostavke, i praktično je grad jedan period ostao bez saradnje sa republičkim vlastima. I u ovo vreme Šabac je opozicija republičkim vlastima, a dovoljno je reći da niko od čelnika vlasti nije bio u zvaničnoj poseti Šapcu, a prošlo je četiri godine. Mada bi po evropskim vrednostima trebalo što više decentralizovati državu, za sada nema bitnijeg pomaka u tom pravcu. A kao izrazit primer nove prakse i istinske decentralizacije Gradska skupština Šapca donela je odluku da prihodima od poreza na seoskom području raspolažu mesne zajednice.

D.Eraković

Facebook komentari

Discussion5 Comments

  1. Znas zasto,Hanibale,je tako? Zato sto kada se prodala zorka Sabac,ja mislim Hemofarmu,u gradskom budzetu je ostalo 4000000 evra i slovima CETIRI MILIONA EVRA ILI EURA,ne znam kako vam odgovara,da se od tog novca izgradi najbolji dijagnosticki centar,u ovom delu Srbije. Ali tada je bio gradonacelnik isti ovaj iz danasnje senke,Dusan Samoprozvani 10%,koji je strpao te iste novce sebi i njemu slicnima strpao u dzep. Ali ti TO ZNAS ALI NE SMES DA PISES.E zato Sabac nikada nece,a sto mene dusa boli zbog toga,biti ispred nekakvih sela. Sada ce nas i Bogatic,Vladimirci i Koceljeva prestici u svemu.

    • Bravo!I sada se isti otimaju za fotelje.Šta li još nameravaju da prodaju?Bune se zbog (Reformi), a što u svakom racunu podkradaju narod,to nema veze.Ma šta fali ,punimo i dalje džepove D. Petroviću i njegovim zelenašima.Svi privrednici,koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze(ako ovi ostanu )
      treba svoje firme da registruju u Koceljevi.

  2. E moj “Hani, duso” , kako te Sabacke bake zovu…Ti nekada bese glavni zagovornik nezavisnog novinarstava u ovom delu Srbije, ali od kada si i ti kod Dusana Silnog na platnom spisku,textovi su ti postali providni i smesni..samo tako nastavi. Mozda sutra od ovih druhih dobijes bolju ponudu,tj.veci %, kada dodju na vlast, pa ces onda , ako vec nisi, biti smesan sam sebi, a i drugima…

  3. To treba da zahvalimo nesposobnom i pokvarenom političkom ološu koji je uvek bio na čelu ovog grada i koga je uvek više zanimalo da od Šapca pravi svoj lični mafijaški kartel, nego da uradi nešto korisno za grad i građanje u njemu. Ovim gradom su uvek upravljali najgori.

Leave A Reply