U poslednjih mesec dana 33 osobe iz Šapca preminule u Opštoj bolnici

0

Danas osam novoobolelih

U Šapcu je danas osam novoobolelih od kovida- 19 prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje. U Opštoj bolnici smešteno je 212 pacijenata, zabeleženo je sedam prijema i 18 otpusta, četiri lica su na respiratoru i dve osobe su preminule. Od početka krize u poslednjih mesec dana je ukupno obolelo 1.800 ljudi, a preminulo je 33 osobe iz Šapca, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

-To je 25 puta više obolelih i 10 puta više preminulih nego u periodu vanrednog stanja. Tvrdim da je u pitanju prosek. Po svim drugim podacima, broju primljenih u bolnice, na respiratorima, ni po čemu se ne razlikujemo od drugih gradova u Srbiji. Nažalost, govorimo o brojevima, a u pitanju su ljudi koji nisu uspeli da se izbore sa ovom teškom bolešću. Ne mogu da verujem da je na nivou države u prethodnim danima osam, devet  ili 10 premiunulih dnevno u Srbiji, a iz Šapca imate podatke o jednom, dva ili tri preminula lica. To su stvari sa kojima niko ne može da se igra i koje ne sme niko da zloupotrebljava. Osnovna razlika je u tome što mi ovde ništa ne krijemo i što uzimamo u obzir sve podatke koje dobijamo. Jedino će nam istina i činjenice pomoći da pobedimo zarazu- podvukao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

On je najavio da će Grad u ovoj sedmici krenuti sa podelom zdravstvenih paketa sa ciljem da se pomogne građanima i apeluje na njihovu odgovornost i solidarnost. Cilj je da se skromnim gestom pomogne svakom da vodi računa o sebi, ali i o drugima, rekao je on.

U kovid ambulanti juče je pregledano 89 osoba, od kojih su 23 prvi, a 66 kontrolni pregledi. Od 46 pacijenata testiranih 1. avgusta šestoro je pozitivno.

-Apelujemo na osobe koje imaju tegobe, bilo da zovu 194, ili da dolaze u Službu hitne medicinske pomoći, da obaveste da li su bili u kovid ambulanti prethodnih dana i da li su testirani, kako bi osoblje bilo adekvatno obučeno kad krene na teren. Vrlo je važno da zdravstveni radnici budu sačuvani kako bi sistem funkcionisao. Svi pacijenti koji budu istrijažirani u kovid ambulanti i nemaju upalu pluća, moraju se striktno pridržavati naših saveta, da piju terapiju i ukoliko dođe do pogoršanja, povišenje telesne tempereture, gušenja, otežanog disanja, da se odmah jave u ambulantu, bez obzira na to što su imali snimak pluća koji pokazuje da je sve u redu. Imali smo tokom prethodnih dana situaciju da se na kontrolnom RTG- u pluća pokaže da se razvila pneumonija i to kod pacijenata sa lakšom kliničkom slikom- navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković, dodajući da je težnja da se smanji pritisak na kovid bolnicu, kako bi se što pre vratila u normalan režim funkcionisanja i mogla da pruža redovne usluge pacijentima koji duže vreme čekaju specijalističke preglede.

Prema izveštaju Policijske uprave Šabac kontrolisano je 875 lica, od kojih 859 telefonskim putem, a 16 nenajavljeno na adresi stanovanja i nije bilo osnova za pokretanje postupaka. Komunalna milicija uručila je 39 rešenja sanitarne inspekcije o izolaciji.

-Gradski i prigradski prevoz od danas funkcioniše u letnjem režimu rasporeda. Na Štabu je 9. jula doneta odluka da gradski prevoz funkcioniše sa redukovanim brojem polazaka u cilju sprečavanja širenja zaraze u gradu. Stekli su se uslovi da se gradski prevoz vrati na letnji režim bez đačkih polazaka. Raspored je već istaknut na sajtu Grada Šapca- objasnio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

On je dodao da su svi izveštaji gradskog i Zavoda iz Beograda o kvalitetu vazduha od januara ove godine postavljeni na sajtu Grada. Čeka se izveštaj Ministarstva zaštite životne sredine koji će po dobijanju biti postavljen na sajtu Grada.

Za sutra je najavljen sastanak zdravstvenog tima Štaba za vanredne situacije. Gradonačelnik je najavio da će ponovo uputiti pismo Zavodu, kao i premijerki kao predsedavajućoj Kriznog štaba, zbog neujednačenog sprovođenja preventivnih mera u okolnim opštinama. Zaraza se ne može pobediti ako se opštine i gradovi posmatraju kao izolovana ostrva, zaključio je Zelenović.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply