U kovid ambulanti u utorak pregledan 131 pacijent sa tegobama

0

Ozbiljna epidemiološka situacija u gradu

Samo u toku prethodnog dana 131 osoba javila se u kovid ambulantu sa tegobama, najviše od početka epidemije virusa kovid 19. Od 20. juna ukupno se javilo 740 lica i testirano 114 pacijenta. U poslednjih 48 sati 29 osoba je novoobolelo. Od početka krize je 175 obolelih, novih 75 po okončanju vanrednog stanja, a samo 97 u poslednjih deset dana, saopšteno je na konferenciji za novinare u sredu u dvorištu Gradske kuće.

Dom zdravlja Dr „Draga Ljočić“ juče je dobio 25 testova, a 22 testa u sredu su odneta na analizu. U komunikaciji sa Republičkim fondom i Zavodom zatraženi su dodatni testovi. Pacijenti koji nisu testirani se redovno prate i pozivaju na testiranje kada stigne nova isporuka testova.

-Rezultati se dobijaju u roku od 48 sati, brisevi se šalju Zavodu za javno zdravlje, a laboratorija Kliničkog centra „Vatreno oko“ radi analize. Apelujem da se pridržavamo mera kriznog štaba i Instituta za javno zdravlje, da se poštuju mere kućne izolacije, a to znači da nema poseta obolelom, niti bilo kakvih okupljanja. Virusom je više zahvaćena mlađa populacija, a oni kod kuće sigurno imaju pripadnike rizičnih grupa, starije osobe i hronične bolesnike, čiji je imuni sistem kompromitovan. Visoke temperature dovode do dehidratacije bolesnika, što predstavlja otežavajuću okolnost za kovid 19. Podsećam da ja komplikacija obostrana upala pluća koja se teže leči. Moramo shvatiti propisane mere ozbiljno- upozorila je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović apelovao je na nadležne organe, laboratoriju i Zavod za javno zdravlje, da obezbede dovoljan broj testova, a Grad će to platiti iz budžeta.

-Nedopustivo je da imamo manji broj testova od ljudi koji se svakodnevno jave, a koji su po navodima lekara očigledno zaraženi. Pacijenti dobijaju primarnu zdravstvenu uslugu i odlaze kući, ali žele da znaju da li su inficirani virusom i mi to treba da im omogućimo. Ako „Vatreno oko“ nema kapaciteta da obavlja taj posao, neka da dozvolu privatnim ambulantama da to rade i mi ćemo to platiti. Ne želim da prihvatim da se pušta priča u gradu da Grad Šabac ima odgovornost i da nešto ne da. Naprotiv, mi smo za to da se omogući da se svako ko to želi testira i spremni smo kao grad da to platimo za svakog Šapčanina- podvukao je Zelenović.

Na zdravstvenom timu razmatrane su mere sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi. JKP „Stari grad“ redovno dezinfikuje javne površine.

-U toku prethodnog dana od 100 kontrolisanih objekata u 76 je izrečena mera upozorenja. Evidentno je da se preporuke ne primenjuju, osim u bankama i javnim institucijama, dok je problem u letnjim baštama i trgovinama. Moramo doneti obavezujuće mere. Očekujem da Republički krzini štab zauzme stav po tom pitanju već sutra, s obzirom na porast broja obolelih- podvukao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Kovid ambulanta radi svakog radnog dana od sedam do 20 sati i od osam do 18 sati vikendom. Apeluje se da se pacijenti jave čim osete tegobe, kako bi se izbegle komplikacije i teža klinička slika.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply