Sukobi među šabačkim naprednjacima

3

ISPAŠTAĆE ČLANOVI STRANKE I GRAĐANI

Nemaju šabački naprednjaci samo problem sa Nebojšom Zelenovićem. Mnogo su veći, i za građane Šapca pogubniji, sukobi koji godinama tinjaju unutar stranke. U Šapcu SNS, od odlaska njenog osnivača Dragana Tomića i predsednika Okružnog odbora SNS-a, nije imao osobu sa harizmom i ugledom koja je mogla da ponese epitet lokalnog lidera stranke. To se najbolje vidi po tome što GO SNS i posle toliko godina nema predsednika već funkcioniše kao povereništvo. U početku ovakvo stanje je pravdano „borbom“ pristalica Tomislava Nikolića (Blaža Knežević se hvalio da je čovek od najvećeg Tominog poverenja) i pristalica Aleksandra Vučića.

Međutim, stanje se nije promenilo ni kada je Vučić preuzeo kompletnu vladavinu u stranci. Štaviše u Šapcu su se stvari još više komplikovale.

„Zlobnici“ kažu da je SNS u Šapcu osnovan od najgorih ljudi u politici koje je grad u to vreme imao pa zato i ne čudi što su unutrastranački sukobi vođeni od samog početka delovanja ove političke organizacije u našem gradu. Aleksandar Peranović smenjen je sa funkcije predsedoka Opštinskog odbora SNS-a posle pisma kojeg je potpisao 61 član stranke u kojima se navodi da je Peranović upleten u brojne finansijske malverzacije ali i da je sakrio da je bio član DS-a. Kažu da je Boban Birmančević bio glavni „pučista“ i inicijator smene Perenovića. Goran Polić je stranku napustio posle sukoba sa Draganom Tomićem tako da je i Centrala u Beogradu shvatila sa kim ima posla i „vođstvo“ počela da daje poverenicima.

U martu 2013. godine Beograd raspušta GO SNS-a i imenuje trojno povereništvo koje čine Tanja Radovanović, Aleksandar Peranović i Aleksandar Martinović da bi ga kasnije „pojačali“ sa Bobanom Birmančevićem i Aleksandrom Pajićem.

Posle neuspeha na lokalnim izborima u Šapcu, održanim 2016. godine, u junu iste godine za poverenika GO SNS-a izabran je dr Aleksandar Pajić koji se tada hvalio da je čovek od najvećeg poverenja Aleksandra Vučića. U interviju za „Podrinske“ on je tada rekao:

– Predsednik stranke je meni kao povereniku dao najkraći rok da pripremim Izbornu skupštinu. Gradski odbor SNS-a neće žuriti s pripremom, zato što imamo sve uslove za dobro funkcionisanje stranke, ali nećemo ni odugovlačiti. Očekujem da će sve proteći u najboljem redu, kao što i priliči velikoj stranci sa renomeom koji ima SNS i da će najbolji kandidati biti izabrani na najodgovornije funkcije u stranci (ceo intervju možete pročitati na https://podrinske.com/dr-aleksandar-pajic-poverenik-srpske-napredne-stranke-u-sapcu/). Natavno, Izborna skupština se nikada nije održala.

Ali zato Aleksandar Pajić dobija „kontrolora“ u liku Bobana Birmančevića pa tako GO SNS-a Šabac ima dva poverenika. I, tu nije kraj.

Pomoć u radu Srpske napredne stranke u Šapcu pružali su i drugi visoki funkcioneri SNS-a poput Slađana Mančića i Darka Glišića. Nije vredelo ni to što je u Šabac skoro svakodnevno dolazio Branislav Malović član IO SNS-a i koordinaror za kolubarsko – mačvanski okrug.

Stvari su se donekle smirile kada je, na veliko iznenađenje i članova SNS-a i građana, Radivoje Mićić kooptiran u povereništvo GO SNS-a u Šapcu i postao treći poverenik. Vrlo brzo se razjasnila i uloga Radivoja Mićića. On je imenovan za poverenika na osnovu kumovske veze sa Milanom Ostojićem Sandokanom koga Beograd postavlja da od nesposobnih doktora Pajića i Birmančevića preuzme Srpsku naprednu stranku u Šapcu i osvoji vlast na predstojećim izborima ali zbog njegove kriminogene prošlosti to ne može da učini javno. Međutim, iako je Ostojić prilično „autoritativna“ ličnost i Mićić, samim tim ima dobru zaleđinu, sukobi u povereništvu nisu prestali. Čak je, između Pajića i Mićića, došlo i do fizičkog obračuna.

Težnja Beograda da nađe nekog „sposobnog“ da vodi GO SNS-a u Šapcu rezultirala novim, još katastrofalnijim, potezom vrhuške stranke iz Beograda. Izbor je pao na Vujković M. Branka koji je pozvan u Beograd da „posao“ nauči u Akademiji za mlade političke lidere Srpske napredne stranke. Međutim, kao što to obično biva, Beograd je smeo s uma da je iskusni politički „preletač“, drčan, nadobudan i bez skrupula, veoma omražena ličnost u gradu a samim tim i među članovima Srpske napredne stranke.

I, time je haos u SNS-u „zacementiran“. Bar za sada. Zato i ne čudi što je Milan Ostojić preuzeo i u svom stilu „fenomenalno odradio izbore“  (iako je to sve protivzakonito) jer poverenici, doktori, Pajić i Birmančević kao i Branko M. Vujković teško da bi osvojili više od 15 odbornika. Što je i realna snaga šabačkih naprednjaka.

 

A gde su u svemu ovome članovi stranke i građani?

Pa, nigde. Za njih, bar dve godine, neće biti ništa. Jer, dok se, iz budžeta grada Šapca, namire enormno veliki „izborni troškovi“ ostvareni kupovinom glasova i dovođenjem nekoliko stotina lica sa strane, pa dok se namire koalicioni partneri, oni stari a bogami i ovi novi, ostaće nešto malo „koristi“ ali samo u radnim mestima za nekoliko najbližih saradnika Birmančevića, Pajića i Vujkovića.

To što će, na ovaj način, Šabac biti potpuno uništen nikog od njih ne zabrinjava. Jer će oni to, po uhodanom receptu, pripisivati Zelenoviću i prošloj vlasti.

Ali o tome drugi put.

NIJE SVE TAKO CRNO KAO ŠTO IZGLEDA! MNOGO JE GORE!

Ivan Kovačević

Facebook komentari

Discussion3 Comments

  1. U ovom trenutku da Hitler moze da ustane iz groba bio bi bolje resenje da se glasa za njega, nego za Zelenovica i kompaniju okupljenu oko Petrovica. Prihvatite poraz, i budite dostojanstveni i u porazu. Nemojte se vaditi na izbornu kradju, jel koliko se secam Zelenoviceve pristalice sa proslih izbora imaju pravosnazne presude da su kupovali glasove. Kradete glasove, a pripisujete to SNS-u. Kad Petrovic kupuje glasove i osvoji vecinu to je demokratska volja naroda, a kad narod zasicen Petrovicevom vladavinom kazni istog na izborima i posalje ih u politicke penzije, to je po misljenju Podrinskih izborna kradja.

  2. sns je krao u celoj zemlji sto smo videli na brojnim snimcima i to ne samo na ovim izborima,samo vi ne pricajte o lopoviji!! Vrhunac vam je gospodja koja dovodi glasace do mesta za glasanje i pokazuje im koga da zaokruze ili to cak cini umesto njih!! Da imate imalo morala i pristojnosti ne bi ste vise rec rekli. Sta ocekivati od poluobrazovanih sa kupljenim ili falsifikovanim diplomama ?! Doci ce dan ,kad tad,pa ce se obelodaniti vase mahinacije i mehanizmi lopovije. Samo sto godine koje ste nam ukrali niko ne moze da vrati! Siti smo vas!

    • Da imate malo razvijenije mozdane vijuge iz mog teksta bi mogli da zakljucite da ja niti sam SNS, niti bilo koja politicka opcija, i glasao bi za bilo koga ko moze da skine sa vlasti postavu okupljenu oko Petrovica. U ovom trenutku to je jedino mogla SNS u Sapcu i zato su dobili moj glas, ali da je to mogla bilo koja druga politicka opcija glasao bi za nju. Tako da kad pisete repliku na moj komentar, ne treba da pisete kao da se obracate SNS-u. Samo kad pricamo o postenju i kupovini glasova nemojte mi pricati o postenju Petrovica, pa godinama su u Sabackoj mali kupovali glasove, i mogao bi jos primera da navedem ali bi bilo premnogo za komentar. Ali svemu dodje kraj…

Leave A Reply