Sednica Skupštine grada Šapca prekinuta, članovima SNS-a izrečena mera udaljenja

2

Sednica Skupštine grada Šapca prekinuta je nakon što su odbornici Srpske napredne stranke sprečili da se pristupi glasanju za predsednika Skupštine i odbili da prihvate izveštaj verifikacione komisije kojim se potvrđuju mandati odbornika. Naime, od pet članova komisije, dva iz redova te stranke nisu potpisala izveštaj, dok je odbornik iz redova SPS-a ostao uzdržan. Prema naprednjacima, nezakonito je i da se sednica održi dok Upravni sud ne odgovori na njihov zahtev da se ispitaju navodne nepravilnosti na 17 izbornih mesta. Nastavak sednice je u 16 sati, a svim odbornicima Srpske napredne stranke izrečena je mera udaljenja.

Predsedavajući Sreten Radovanović, kao najstariji kandidat za odbornika, pokušao je da održi red, ali to nije bilo moguće. Aleksandar Pajić (SNS) u jednom trenutku je oteo materijal od Radovanovića, da bi kasnije svi kandidati te stranke za odbornike i fizički sprečili održavanje glasanja. Oteli su kutiju koja je išla iz ruke u ruku. Došlo je i do koškanja, a Negovan Stanarčić (SNS) je u jednom trenutku uzeo mikrofon predsedavajućeg i počeo da ga lomi. Na pitanje da li je to bilo potrebno, rekao je da je bilo neizbežno.

-Kada je obezbeđenje došlo u skupštinsku salu i zapretilo silom protiv nas koji smo još uvek građani grada Šapca, u skladu sa situacijom, morao sam tako da reagujem. Tresao sam ga, ali nije polupan. Predsedavajući ne vrši svoju funkciju. On treba da zavede red na ovoj skupštini. Ako ne može, neka je odloži- smatra Stanarčić.

Radovanović je istakao da je sednica početa u skladu s Poslovnikom i Statutom grada Šapca.

-Povrede poslovnika nije bilo zato što je komisija koja je verifikovala mandate i konstatovala da postoji 69 odborničkih uverenja od strane izborne komisije. Verfikaciona komisija je primila ta rešenja i napravila uvid u njihovu ispravnost. Skupština usvaja ta uverenja i verifikuje mandate koje su stranke dobile- rekao je on.

U trenutku kada je Nebojša Zelenović, nosilac liste „Šabac je naš“, prišao da glasa, naprednjaci su ga sprečili i odneli kutiju.

-Za sve ovo je kriva bivša vlast u gradu koja neće da donese zakonitu odluku. Mi smo uputili zahtev Upravnom sudu za preispitivanje izbornih rezultata na 17 izbornih mesta. Upravni sud je to uzeo u razmatranje i sinoć od GIK-a tražio dokumentaciju. Prema tome GIK nije mogla da verifikuje izbore kao završene i zato smo skupštinskoj većini predložili odlaganje do odluke Upravnog suda, a to je u roku od 48 sati. Mi smo spremni da postupimo po nalozima suda, ma kakvi oni bili. Mi hoćemo da zakon bude isti za sve, za to ćemo se zalagati, bili u vlasti, bili u opoziciji u narednom periodu- istakao je Pajić i dodao da verifikovanje mandata odbornika nije zakonito sprovedeno zato što verifikaciona komisija nije potpisala izveštaj o verifikaciji.

Reakciju pripadnika svoje stranke smatra prirodnom. U jednom trenutku je pozvao i policiju rekavši da oseća da mu je ugrožena bezbednost.

-Mi smo samo odgovorili na nekorektno ponašanje Zelenovića kojem se nešto preterano žuri. Želimo da ova skupština radi potpuno zakonito od prvog momenta. Videlo se ko je uveo privatno obezbeđenje u salu i ko je pod prisilom pokušao da glasa, ko je otimao glasačke kutije i pokušao da napravi haos. To sigurno nije bila SNS- podvukao je on.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović istakao je da je, imajući u vidu ponašanje SNS, danas postalo potpuno jasno svim građanima Šapca i Srbije zašto su dali poverenje njemu i partnerima sa kojima je u prethodne dve godine vodio grad.

-Ovo je potpuno odsustvo elementarne kulture i pristojnosti i jedino što sam ja uspeo da vidim jeste destrukcija i zlo, a nikakva konstruktivnost, niti saradnja u radu. Zato verujem da ćemo u naredne četiri godine uz snažnu podršku građana koju imamo u ovom trenutku voditi grad na najbolji mogući način u cilju njegovog daljeg razvoja. Apelujem da se svi pridržavaju reda i Poslovnika o radu, i očekujem da do kraja dana završimo sednicu kako dolikuje- rekao je Zelenović.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion2 Comments

 1. A ovamo nam prete “Kad budu opet poplave, mozda vam i pomognemo”
  Ako nista pre naprednjaka su bili uceni, kulturni lopovi u odelima, a sad su polupismeni, bahati lopovi sa kupljenim diplomama

 2. Žalosno!
  Gradjani su glasali, za sve ove što se nalaze u skupštini danas.
  Svi su isti!
  Isti su svi!
  Sve je isto!

Leave A Reply