Sastanak gradonačelnika sa članovima Saveta za brigu o porodici grada Šapca

2

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović sastao se u sredu u Gradskoj kući sa članovima novoformiranog  Saveta za brigu o porodici grada Šapca, osnovanog sa ciljem očuvanja i promocije tradicionalnih porodičnih vrednosti. Članovi Saveta razmatraće aktuelne probleme savremene porodice, među kojima se izdvaja nasilje u porodici, a baviće se i unapređenjem kvaliteta života starih lica i osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Na listi prioriteta u radu Saveta biće jačanje tolerancije i društvenog dijaloga, solidarnosti, empatije i ekološke svesti.

Članovi ovog tela su predstavnici Grada Šapca, ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, škola i nevladinog sektora, a njihova angažovanost biće zasnovana na poštovanju tradicionalnih vrednosti.

Gradonačelnik se zahvalio predsednici Saveta Ivani Đorđević na želji da poveže rad različitih gradskih službi i drugih organizacija, kako bi se donele odluke u interesu sugrađana.

-Grad Šabac ima bogatu paletu usluga iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, ali da bismo se mogli dalje razvijati kao Grad, potrebno je da u fokus stavimo porodicu. Zato će ovaj Savet služiti da pomogne gradu da donosi bolje odluke u budućnosti na korist naših građana, bilo da je reč o kvalitetnijem školovanju, boljoj socijalnoj zaštiti, kvalitetnijoj, bržoj i efikasnijoj administraciji ili stvaranju uslova da ljudi počnu da zarađuju više. Savet za zadatak ima ozbiljnu temu kojom treba da se bavi sistematično i siguran sam da ćemo krajem godine imati predloge kako da poboljšamo gradske mere- podvukao je Zelenović.

Đorđevićeva je ocenila da je sastanak sa gradonačelnikom veoma važan korak u funkcionisanju tela na čijem je čelu. Prvi korak u radu Saveta biće izrada Lokalnog akcionog plana.

-Prepoznali smo da je porodica stub društene zajednice i želimo u narednom periodu da se bavimo esencijalnim pitanjima za svaku porodicu u našem gradu. Među problemima prednjači nasilje u porodici, a ne zaostaje ni loš kvalitet života, naročito starih lica, na gradskom i seoskom području, kao i osoba sa posebnim potrebama. Cilj je da tradicionalnim vrednostima vratimo značaj i da Savet u velikoj meri ponovo okupi roditelje i mlade svih uzrasta, vrati dijalog i kvalitet porodice u današnjem društvu. Kroz rad ćemo pokušati da se bavimo oživljavanjem vrednosti kao što su tolerancija, solidarnost, ekološka svest, koja je kod mladih na jako niskom nivou i nastojaćemo da svaka relevantna institucija da po nekog člana koji će se baviti svim ovim problemima- navela je ona.

Kroz različite radionice i edukativne forme, kulturne i zabavne programe, Savet za brigu o porodici ukazivaće na konkretne radnje i običaje koji su danas zanemareni, a čine nerazdvojni deo društvenog i nacionalnog identiteta i pozitivno utiču na odrastanje i formiranje zdravih i stabilnih ljudi. Članovi Saveta sarađivaće sa institucijama i organizacijama relevantnim za teme kojima se bave: Ministarstvom unutrašnjih poslova, pravosuđem, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite. U narednom periodu, predstoji kreiranje lokalnog akcionog plana, koji će predstaviti gradonačelniku na sledećem sastanku.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Discussion2 Comments

  1. Sta kaze smradonacelnik za ovo sirenje zaraze i fekalnog vonja po gradu? Hoce li neko odgovarati ? Jel to spada pod “jacanje ekoloske svesti”?

  2. Ivana Djordjević ( ko god da je ona), izrecitovala je na TV što je naučila kod kuće, i čak je nas učila sve, “Da je porodica stub društva”. O, Bože. Nismo to znali.
    A gradonačelnik, koji se (vidi se) umorio već na tom mestu … On nam kaže, da ćemo VEĆ krajem godine imati predloge, kako da se poboljšaju “Gradske mere” za stub društva ili porodicu. Vrlo efikasan Savet, kome treba do 5 meseci da ustanovi te mere ili ih donese. A to mi je u politici ili u javnim nastupima omiljeno …”Mi planiramo”, “Mi imamo strategiju”, ” U planu je projekat”. I nikad se ne desi.A savetnici oko njih ne znaju da ih isprave da to ne govore više.
    Briga o porodici je evidentna kod gradonačelnika, koji nikada nije raspisao konkurs za rad u JP, koji zapošljava ljude iz drugih mesta a ne brine o svojim sugradjanima nezaposlenim, koji ne brine o SAMOHRANIM roditeljima u Šapcu i njihovom prioritetu pri zaposlenju i slično.
    Ja bih na njegovom mestu uključila ljude u savet, koji znaju odmah da uoče i da se bore sa ovim problemima (koje sam navela), a ne da se slikaju, jer nemaju iza sebe pravu sliku nove fabrike, i koji će 5 meseci da smisljaju koji su to problemi sa kojima se nukleus suočava.
    Predlažem ovom Savetu da ode u novu baštu Kulturnog centra, i da popiju koje piće, jer možda im se tako razbistri um i počnu stvarno da rade nešto. Imamo mi kafanu,i to u centru Kulturne ustanove.

Leave A Reply