Saopštenje za javnost povodom teksta “Gradski stadion bez tartana”

3

Koristeći svoje pravo na odgovor, a povodom teksta “Gradski stadion bez tartana”, sa nadnaslovom “Neispunjena obećanja šabačke vlasti”, želim da istaknem opravdan interes javnosti da dobije sve informacije kao i relevantnte podatke u vezi tema kojima se u svom cenjenom listu bavite. Ponavljam, informacije i podatke, na osnovu kojih se može formirati stav, mišljenje, pa i izreći kvalifikacija, kao u ovom slučaju, ukoliko za to ima povoda. Kako opravddan povod za to u ovom slučaju ne postoji, uveren sam da je neutemeljena kvalifikacija proizvod neobaveštenosti, a ne tendencioznosti i zle namere.

Najpre o tartan stazi. Da tartan stazu JP “Sportski centar” i Grad Šabac prepoznaju kao jedan od prioriteta, zahvaljujući dobrim rezultatima u ovoj oblasti, ali i značaju atletike, svedoči i to što smo  postavljanje tartan staze uvrstili u plan svojih aktivnosti. U skladu sa zakonskom procedurom tender za ovaj posao je raspisan u aprilu 2016. godine. Proces za izbor izvođača traje oko mesec dana. Kako u Srbiji postoje samo dva izvođača, kompetentna za obavljanje ovih poslova, oba su konkurisala. Uprkos po propisu sprovedenoj proceduri, postupak nije završen, jer je jedan od izvođača podneo prigovor na tendersku dokumentaciju Republičkoj komisiji za zaštitu prava, a dalji postupak nije moguć, dok Komisija ne donese odluku po ovom prigovoru. Na ovaj način JP “Sportski centar” i Grad Šabac, kao investitor, blokirani su, a radovi na ovom važnom poslu nemogući, dok se ne dobije odgovor i u potpunosti ne ispoštuje zakonska procedura. Nažalost, dobra volja, promišljena i planska akcija, kao i mnogo rada često nisu dovoljni da se posao i završi u skladu sa planom, pa će on biti realizovan u zavisnosti od odluke Komisije za zaštitu prava. Uprkos usporavanju, koje ovo izaziva, posao će, kao i svi koje smo ranije najavili i završili, biti urađen, a grad je u ovogodišnjem budžetu za ovu namenu planirao 14,4 miliona dinara, što je oko 120 hiljada evra.

Sokolana je druga tema vašeg teksta. U potpunosti sam saglasan sa svim navodima o njenom značaju u celokupnoj istoriji sporta, i ne samo sporta, u našem gradu, pa se i ona, posle dugog niza godina, čemu ste i sami svedoci, našla na listi naših prioriteta. Ali, kako pomenusmo istoriju, da se podsetimo da je poslednji sportski objekat u Šapcu izgrađen 70-ih godina prošlog veka. Decenijama se u njihovo održavanje nije ulagao ni dinar, a poseban problem predstavljali su nerešeni imovinski odnosi, što je uvaženom i dobrom obaveštenom novinaru, gospodinu Erakoviću, siguran sam, dobro poznato. Tek u poslednjih nekoliko godina, na inicijativu JP “Sportski centar”, počelo je rešavanje ovih problema, pa su, uz pribavljenu obimnu dokumentaciju, mnogo truda, napora i entuzijazma, i pomenuta Sokolana, ali i još jedan šabački kultni sportski objekat – Koš klub, ponovo postali vlasništvo grada – na veliku radost Šapčana i svih nas koji smo na tome predano radili. Tek rešavanjem imovinskih odnosa, stekli su se uslovi da grad obnovi ove objekte i vrati ih onima kojima pripadaju – građanima Šapca, sportistima i rekreativcima. Tako je u rekonstrukciju unutrašnjih instalacija Sokolane u ovoj godini uloženo oko 6, 7 miliona dinara, a pokušali smo da pribavimo i ostatak nedostajućih sredstava apliciranjem na Konkurs Ministarstva finansija i ekonomije, za iznos od 26 miliona dinara, ali, na našu žalost, sredstva nisu odobrena. Projekat rekonstrukcije predviđa i sanaciju krova, ali kako postojeća sredstva nisu bila dovoljna za tu fazu radova, počeli su unutrašnji radovi na rekonstrukciji instalacija, što je u skladu sa projektom, a posao će, biti nastavljen  sledeće godine, pa će, uveren sam, na Vaše i moje veliko zadovoljstvo, posle Koš kluba, ponovo zablistati i šabačka Sokolana.

Šabac je grad sporta, zahvaljujući sjajnim i velikim sportskim imenima, dugoj tradiciji, ali i sve većem mnoštvu mladih koji su neiscrpan resurs budućeg uspeha u ovoj oblasti. Upravo za to grad Šabac je samo u ovoj godini samo  za funkcionisanje oko 130 sportskih klubova u gradu, izdvojio 115 miliona dinara, što Šabac svrstava u vodeće lokalne samouprave, a sportisvi opravdavaju svojim rezultatima. Ovom iznosu treba dodati oko 20 miliona, uloženih u infrastrukturu, rekonsstrukciju Koš kluba i Sokolane, kao i troškove održavanja sportskih objekata i manje investicione poslove. Sve to, složićete se, potvrđuje da Šabac jeste grad sporta i da se rezultati vrednuju.

Da rezimiram: neki od problema u ovoj oblasti postali su i “punoletni” – postoje i duže od dve decenije. Tek sada kada je pokrenuto njihovo rešavanje, napori da se reše dobijaju kvalifikaciju “neispunjenih obećanja”, što smatram nedopustivim, jer je izrečena bez uvažavanja realnosti i svih relevatntnih informacija. Sve ove informacije dostupne su svima, a posebno je opravdan, interes medija, pa i vašeg cenjenog lista da o svemu obavesti naše sugrađane. Ako dozvolite, osim na pravo koje mediji imaju, podsetio bih i na obavezu,  a to je da svoje informacije provere, dobiju sve relevantne podatke i tek potom ih objave. Na ovaj odgovor bio sam obavezan građanima Šapca i vašim čitaocima, bez želje da u novinama otvaram polemiku i zlopotrebljavam medijski prostor, otvoren sam za sve informacije koje bi mogle biti od koristi za objektivno, istinito i na činjenicama utemeljeno obaveštavanje javnosti, koje je u najboljem interesu građana, grada, a verujem, i vašeg uvaženog lista.

S poštovanjem, Dragan Nikolić, član Gradskog veća Šapca

Facebook komentari

Discussion3 коментара

 1. Novinar ima pravo da podseti gradjane na neispunjena obećanja. Tačka.
  Ko ste svi Vi, umetnuti članovi GV, da niko Vaš rad ne može da preispita, i da to javno predoči gradjanima? Da li tu sada postoje neke okolnosti o kojima govorite, koje možda sprečavaju da se to obećano brže reši, to je već drugo pitanje.
  Smatram, da je tekst novinara bio vrlo informativan za gradjane.
  Ako stvarno mislite da je Šabac u ovom trenutku grad sporta, zašto nema rešenja kao u nekim gradovima, da sva deca, bez razlike u imovinskoj karti, imaju mogućnost da se bave nekim sportom, i da su bar neki sportovi besplatni kao i da to GU iz svog fonda finansira. To postoji! To neka Vam bude prioritet, a novinare pustite da rade svoj posao.

 2. Ај мало да радимо

  Не бих да стајем на страну ниједне опције, али моје је неко лично мишљење да бесплатно бављење спортом није изводљиво, за сада, иако сматрам да би то била супер идеја, али једноставно спортски радници и тренери нису волонтери.
  У Шапцу има доста клубова и спортских удружења, проблем може бити само та чланарина, која варира од клуба до клуба и врсте спортске активности којом се баве. За све се нађе решење, ако постоји воља. Најлакше је прозивати и стајати са стране и чекати да падне с неба, не дај Боже да неко нешто помогне.
  Доста тога може да се промени и има места, само треба и стрпљења. Не заборавите да су новци у БГ и да једна власт диктира другој власти.

  • Najviše me nerviraju kukavice, koje komentarišu i onda ne napišu svoje ime. Ovo Vam je ime?Aj, malo da radimo! To je bio izborni moto ove vlasti, „Da radimo više i zaradjujemo više“, ali to važi samo za Vas, koji ste Zelenovićevi. Ali ja sam to prvo čula kod Vučića.
   Nije tačno, da članarina uvek predstavlja problem, informišite se bolje da u pojedinim gradovima, neke članarine dece u sportu finansiraju se iz budžeta. A kada se neko stalno vadi na to, da se ne može bez novca, ja ću reći da vam je slab i nikakav menadžment. Postoje sponzorstva, ili ako već hoćete i taj novac iz gradske kase, koji treba umeti nameniti za nešto pametno, a ne za izmišljena radna mesta u GU. Ako je Šabac grad sporta, gde su onda i ti sponzori? Novci nisu u Beogradu, već su ovde. Ja sam prinudjena da stojim sa strane, jer mnogo puta sam želela nešto da pomognem, ali mi nije dozvoljeno. Vi dobro znate, da sve nas, nestranačke ličnosti, ova vlast posmatra kao ološ, koji ne zaslužuje da radi. Da je ovo normalna vlast ovde, ja bih možda čak i volontirala na nekim projektima. I NE ZABORAVITE, u celom svetu „IDEJA JE NAJSKUPLJA“. A cela Vaša GU nije sposobna da iznedri jednu dobru ideju, već samo gradite staze i dečja igrališta.Za to Vam i nije potreban neki narocito veliki mozak.

Leave A Reply