Почела садња јагода у Гораждевцу

0

У Гораждевцу, највећем српском селу у Метохији, почела је садња јагода у њивама седам српских породица уз помоћ стручног тима Града Шапца који пољопривредницима из Гораждевца преноси знање и искуства поцерских јагодара, шампиона у производњи јагода у Србији.

Прилику да зарађују више од свог рада пољопривредници из Гораждевца добили су након прошлонедељне одлуке Скупштине града Шапца да помогне набавку садница са 10.000 евра и да стручни тим овог града помогне својим знањем.

У овом пројекту учествује и аустријска невладина организација “Diakonie” која је издвојила значајан део новчане помоћи за опрему и технику потребну за одржавање засада јагоде, као и Општина Пећ која ће обезбедити новчану помоћ за набавку садница јагоде за албанске породице које ће такође добити обуку за узгајање јагода на модеран начин.

У шабачкој Поцерини тренутно је више од 1.200 хектара под засадом јагоде од које су у протеклих десет година пољопривредници зарадили 60 милиона евра. Све се то десило захваљујући аграрној политици града у оквиру које је Шабац помогао пољопривредницима да ископају више од 600 дубинских бунара након чега су добили услове да са 20-ак хектара, колико је било јагоде почетком овог века у Поцерини, прошире засад на 1200 хектра и остваре промет од 120 милиона евра.

Будући јагодари у Гораждевцу почеће са 1,5 хектара, а због сличности терена и анализа земљишта, као и новонастале сарадње и размене знања, очекивања су у правцу успеха Поцераца.

Facebook komentari

Leave A Reply