Otvoreno pismo

0

ADVOKATSKOJ KOMORI ŠAPCA I ADVOKATSKOJ KOMORI SRBIJE

Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime svih mladih grada Šaoca. U ime Vaših sugrađana, koji planiraju da napuste našu zemlju u skorom roku, ukoliko u narednom periodu ne dođe do ključnih promena u državi i društvu.

Advokatura je oduvek bila prvi i poslednji stub odbrane ljudskih prava, najveći saveznik građana u borbi za pravdu i slobodu. A advokati, obavljajući ovu časnu i društveno izuzetno bitnu profesiju, predstavljaju jedan od temelja pravne države, i osnovnih uslova za postojanje pravosuđa u jednoj zemlji.

No, prethodnih godina, svi zajedno, smo svedoci pristrastnosti sudova i sudija širom naše zemlje, samovolje javnih tužilaca, kao i političkih presuda. Ovo je nedozvoljen, i neprihvatljiv upliv politike u pravosudni sistem, koji mora biti nezavisan. Pravosuđe je danas poniženo, i gotovo svedeno na ulogu činovnika izvršne vlasti i vladajuće partije. Dok se svakim novim zakonom advokatima ograničavaju prava, i otežava opstanak u sistemu.

Ovo, sa sobom, a u kombinaciji sa brojnim drugim faktorima, povlači i propast celog društva. Građanska je dužnost svih građana Republike Srbije da stanu u odbranu svojih ljudskih, socijalnih, ekonomskih i političkih prava. Vladajuća partija nam je nametnula obavezu, koju niko od nas nije birao, a to je da ustanemo protiv pokušaja uspostavljanja autokratije u našoj zemlji, uz suspendovanje svih institucija, i ustavnih prava.

U tom smislu, za naše društvo je od velike važnosti kako će se izjasniti profesori, doktori nauka, kulturni radnici, ali verovatno najbitnije – advokati. Advokatura je ostala nema na sramno ćutanje Ustavnog suda, koji po svojoj funkciji i ulozi treba i mora da reaguje, na brojna kršelja i uzurpoaciju Ustava od strane vlastodršca.

Iz ovih razloga, apelujemo na Advokatsku komoru Šapca da uputi javni poziv svim advokatima, članovima ove Komore, da se javno izjasne povodom trenutne situacije u državi, i to na taj način što će biti govornici na jednom od sledećih protesta u Šapcu.

Apelujemo na Advokatsku komoru Srbije da izda zvanično saopštenje, u kojem će jasno i oštro osuditi pokušaj fašizacije pravosuđa, i države, i tako stati na stranu naroda. A potom ovakav stav preneti i svim komorama u svom sastavu, te, dati preporuku advokatima da budu govornici na orotestima #1od5miliona.

Jedan od uslova za bavljenje advokaturom jeste dostojnost za obavljanje ove profesije. Došao je taj dan kada je dostojnost stavljena na proveru, a mi, kao mladi koji su imali sreću da se rode u ovoj zemlji, se nadamo da advokati neće izdati svoje stavove i porincipe, odnosno da će stati na pravu stranu istorije. A ovo je, svakako, vreme koje će ostati upamćeno u istoriji.

S poštovanjem,

SAVEZ MLADIH ŠABAC

Facebook komentari

Leave A Reply