Otvoren bazen potreban Šapcu zbog zdravlja celokupnog stanovništva

0

SPECIJALISTA SPORTSKE MEDICINE DR JASMINA ŽIVKOVIĆ

Specijalista sportske medicine dr Jasmina Živković bila je jedan od inicijatora za rekontrukciju zatvorenog, a sada se zalaže za podršku inicijativi izgradnje otvorenog bazena u Šapcu. Smatra da je plivanje značajno za zdravlje stanovništva sa više aspekata.

-Imamo rekreativni, najširi aspekt, gde plivanje pruža osećaj zadovoljstva, razvija druženje sa drugim ljudima i ispunjava slobodno vreme. Sa stanovišta sporta, razvoj motorike kod dece je izuzetno važan u mlađem uzrastu, kao i razvoj funkcionalnih sposobnosti svakog čoveka ponaosob. Značajno je u preventivi nastanka različitih oboljenja, kao što su hronična nezarazna oboljenja, dijabet, kardiovaskularne i druge hronične nezarazne bolesti. Važno je u preventivi, a i u lečenju tih bolesti. Kad već nastane neka od tih bolesti, plivanje je jako dobar izbor koji smanjuje korišćenje lekova- navodi dr Živković.

Posle različitih povreda lokomotornog sistema, posebno kod sportista, plivanje je značajno za rehabilitaciju.

-Dočekali smo da nakon nekoliko godina, posle sanacije zatvorenog, promovišemo i izgradnju otvorenog bazena. Na zatvorenom bazenu sam radila projekte za decu sa razvojnim anomalijama – loše držanje, kifoze, skolioze, pa čak i za decu koja imaju ozbiljna oboljenja, poput cerebralne paralize, kao i za dijabetičare i rekreativce. Programima smo obuhvatili oko 150 dece i ona koja imaju ozbiljan problem zahvaljući programu plivanja mnogo popravljaju svoju motoriku i počinju samostalno da hodaju. Budući da mnogo ljudi posećuje zatvoreni bazen, svi oni su zanteresovani da se izgradi otvoren bazen, što će omogućiti da više stanovništva uživa u tim blagodetima. Nije nam dovoljan jedan zatvoreni bazen, potreban nam je, zbog velikog broja stanovništva i zainteresovanih ljudi, rekreativaca, i preventivnih i onih kurativnih, jedan veliki otvoreni bazen- ističe dr Živković.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply