Otimaju nam imovinu za svoje plate

0

KAKO NAS PLjAČKAJU: JAVNO PREDUZEĆE „SKLONIŠTA“

Svako ko je, u preiodu do devedesetih godina, hteo da zida pa makar i kokošinjac morao je od predviđene vrednosti objekta da izdvoji tri posto za izgradnju skloništa. Bilo je to, kako danas kažemo, „omraženo vreme komunizma“. Ali, za razliku od danas, ta sredstva su korišćena za predviđene namenske svrhe. Tako je i u Šapcu izgrađeno nekoliko objekata, takozvanih „Skloništa“. Najreprezentativniji od njih su svakako ona dva na Trkalištu i ono koje se nalazi ispod Televizije Šabac.

Međutim, kako su to, u principu bile samo betonske rupe, oni „omraženi komunist“ dosetili su se i te objekte dali na korišćenje i raspolaganje građanima. Tako je, tada veliki šabački privredni gigant, HI „Zorka“ uložila velika novčana sredstva i opremila pomenute prostore kako bi njeni radnici, u slobodno vreme, mogli tu da se druže, igraju šah i slično. Jedno od skloništa koje se nalazi na Trkalištu koristilo je i Kulturno umetničko društvo „Abrašević“ i u njega sklanjalo decu sa ulice i učilo ih igri i narodnoj tradiciji.

Nastankom višepartijskog sistema u Srbiji i stvaranjem koalicija bilo je potrebno „debelo“ namiriti članove svoje partije ali i članove koalicionionih partnera. A nije baš bilo mnogo „lezilebovićkih“ funkcija i radnih mesta tim pre što su društvena preduzeća naglo počela da propadaju ili prelaze u privatno vlasništvo.

A onda su se vrli socijalisti dosetili kako da o, kako to i biva, narodnoj grbači uhlebe određen broj „zaslužnih“ članova. I osnovali su:

„Javno preduzeće za skloništa” na osnovu Zakona o odbrani (Sl. gl. RS. br. 45/91, 58/91, 53/93, 67/93, 48/94) osnovala je vlada Republike Srbije 1992. godine odlukom o osnivanju br. 05/08-74/08 15.01.1992 godine (Sl. gl. RS. br. 3/92, 18, 92, 63,/01, 112/06) sa zadacima: organizacije izgradnje, održavanja i tehničke kontrole javnih i blokovskih skloništa na teritoriji Republike Srbije, mirnodopskog korišćenja skloništa, organizovanje zaštite skloništa nadziđivanjem, izvođenje raznih građevinsko-zanatskih radova u funkciji sanacija i održavanja skloništa, i druge poslove…

U evidenciji Preduzeća nalazi se 1.441 javno i blokovsko sklonište na teritoriji 48 opština u Republici Srbiji, kojima upravlja kao sredstvima u državnoj svojini. Osnovna delatnost Preduzeća je:

  1. a) organizacija izgradnje javnih skloništa, održavanje i tehnička kontrola javnih i blokovskih skloništa.
  2. b) izdavanje u zakup dvonamenskih skloništa i poslovnog prostora u mirnodopskim uslovima.

Delatnost Javnog preduzeća od opšteg interesa je delatnost organizacije izgradnje, tehničke kontrole i mirnodopskog korišćenja javnih i blokovskih skloništa.

Sredstva za obavljanje poverene delatnosti stiču se od izdavanja u zakup dvonamenskih skloništa i poslovnog prostora u mirnodopskim uslovima. Preduzeće se bavi i pružanjem usluga tehničke kontrole skloništa. Preduzeće se ne finansira iz budžeta Republike Srbije.

Svojim dosadašnjim poslovanjem u periodu od osnovanja do danas je u potpunosti opravdana svrsishodnost postojanja ,,Javnog preduzeća za skloništa” – stoji u obrazloženju svrhe nastanka ovog preduzeća na njihvom sajtu.

Iz same Odluke o osnivanju jasno se vidi da ovo preduzeće neće biti finansirano iz budžeta Republike Srbije pa je sasvim jasno da će zaposleni partijski kadrovi novac za svoje lične dohotke morati da obezbede na neki drugi način – izdavanje u zakup dvonamenskih skloništa i poslovnog prostora u mirnodopskim uslovima, ili, kako bi se to u današnjem žargonu reklo „reketiranjem dotadšnjih korisnika tih objekata“.

Naravno, bilo je potrebno obezbediti značajna sredstva pa je cena zakupa morala da bude adekvatna. Zbog visokih cena zakupa mnogi dotadašnji korisnici morali su da izađu iz tih prostorija koje su tako ostale bez kontrole i postala „meka“ za narkomane i razvoj narkomanije po gradovima Srbije. Ali to nikom nije smetalo…

/Nastaviće se)

Facebook komentari

Leave A Reply