Održana 10. sednica Skupštine grada Šapca

3

Usvojen Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za grad Šabac za 2017. godinu

Deseta sednica Skupštine grada Šapca održana je u sredu u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača. Odbornici su razmatrali i usvojili 32 tačke dnevnog reda, među kojima su Predlog odluke o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou i Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za grad Šabac za 2017. godinu. Usvojeni su i Predlozi odluka o osnivanju budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti grada Šapca i pokretanju postupka realizacije projekta izgradnje toplane na biomasu kroz ugovorno javno- privatno partnerstvo bez elemenata koncesije.

Nebojša Zelenović: Važne odluke za Grad

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je rekao da je Grad Šabac na Skupštini usvojio tri veoma važne odluke, koje se između ostalog tiču rodne ravnopravnosti i pridruživanja grada Šapca inicijativi da budemo deo modernog sveta, zatim Lokalni akcioni plan zapošljavanja, koji je Privredni savet ocenio kao vrlo kreativan i dobar.

-Mi smo obećali našim sugrađanima da će svako dobiti priliku da zarađuje više i to se u Šapcu ostvaruje, jer ćemo u ovoj godini uložiti više novca u zapošljavanje nego čitav region. Imamo fabriku „Jazaki“ koja je u izgradnji, 17 novih investitora, 26 kupljenih parcela u industrijskoj zoni, pomažemo preduzetnike, imamo široku paletu od devet različitih mera koje kroz Lokalni akcioni plan treba da podignu preduzetništvo, osnaže ljude da uđu u sopstveni biznis i da ispratimo velike i važne investicije koje se dešavaju u našem gradu. Treća jako velika i važna odluka je energetska politika grada Šapca. Osnivanjem Fonda za energetsku efikasnost želimo da naše dobre mere u oblasti uštede energije proširimo i objedinimo u jednu kvalitetnu politiku- rekao je Zelenović i dodao da ne stoje primedbe odbornika Srpske napredne stranke da će se u Šapcu graditi nekakva nuklearna elektrana i da će time biti ugroženo zdravlje sugrađana, te da će rezultat projekta, koji se realizuje u partnerstvu sa Nemačkom razvojnom agencijom i Evropskom bankom, biti da građani dobiju najbolju uslugu po najnižoj ceni.

On je istakao da odbornici SNS-a nisu uložili nijedan amandman na bilo koju tačku dnevnog reda, niti predložili kako oni vide zapošljavanje u gradu, energetsku politiku i politiku uštede i dalji razvoj grada. Zelenović je rekao da nije želeo da odgovara na uvrede i teške reči koje su izrečene protiv njega i članova Gradskog veća, već da će se time baviti pravosudni organi.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja se definišu prioriteti i ciljevi kada je u pitanju aktuelna politika zapošljavanja na području grada. Grad je ove godine u okviru budžeta za 2017. godinu odvojio 73 miliona i 100 hiljada dinara, kojima će realizovati devet predviđenih mera.

-Ciljevi kojima smo se vodili su da omogućimo zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, mladih ljudi bez stručnog znanja i iskustva, kao i lica koja su dugoročno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. U okviru devet mera predviđeno je: zapošljavanja žena starijih od 58 i muškaraca starijih od 60 godina, obuke za povećanje konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih lica, obuke za poznatog poslodavca, podrška preduzetništvu putem plaćanja računovodstvenih usluga ženama preduzetnicama, pomoć preduzetnicima putem udruživanja, podrška osnivanju zadruga, zapošljavanja medicinskih radnika, mera javnih radova i stručne prakse- rekla je načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Bojana Mladenović.

Nemanja Pajić: Skupština efikasna i u 2017. godini

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić rekao je da je prvo zasedanje opravdalo epitet efikasnosti ovog značajnog organa funkcionisanja grada. 

-Imamo 31 tačku dnevnog reda, to je u ovom sazivu preko 200 tačaka dnevnog reda, što samo pokazuje da se odgovorno i vredno radi. Na dnevnom redu su značajne tačke za život sugrađana, i meni je drago da su i pozicija i opozicija uzele učešće u konstruktivnoj raspravi- naveo je Pajić

Evropska povelja za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou pripremljena je od strane Saveta Evropskih opština i regiona i finansirana kroz projekat Evropske komisije u toku 2005. i 2006. godine. U cilju praćenja primene Evropske povelje u Briselu je 2012. godine formirana i kancelarija pod nazivom Opservatorija za praćenje i primenu Evropske povelje, koja je uspostavila mrežu nacionalnih koordinatora i koordinatorki koje apliciraju sa svim potpisnicima u svojoj zemlji opservatoriji.

-Grad Šabac je već usvojio Lokalni akcioni plan za ostvarenje rodne ravnopravnosti u decembru 2015. godine, a usvajanjem Evropske povelje Grad izražava jasan stav prema vrednostima koje poštuje i nastavlja organizovan i kontinuiran rad u cilju ostvarenja rodne ravnopravnosti u svim sferama društvenog života- navele je član Saveta za rodnu ravnopravnost grada Šapca Dragana Milosavljević.

Dr Aleksandar Pajić: Bavimo se problematičnim temama

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić rekao je da je ta stranka pokušala da predlozima za dopunu dnevnog reda nametne teme koje su veoma bitne za sugrađane, kao što je besplatan prevoz na teritoriji grada za sugrađane preko 65 godina, puna plata za porodilje za vreme porodiljskog odsustva i mogućnost da se sugrađani u Prnjavoru i Ribarima priključe na vodovodnu mrežu.

-Naši predlozi nisu usvojeni, a bavimo se temama za koje mislimo da su vrlo problematične, da nisu izrađene studije o izvodljivosti i opravdanosti tih projekata, kao što je toplana na biomasu, koja je i po rečima odbornika pozicije vrlo problematična, u pogledu kvaliteta zemljišta koji ostavljamo na selu. Grad Šabac se zadužuje preko milion evra za normalno funkcionisanje „Toplane“. Mi smo upozoravali da izboru na pozicije direktora javnih preduzeća treba da prethodi plan i program, da vidimo kakve su njegove vizije za razvoj preduzeća. Sada dolazimo u situaciju da, ili će Skupština usvojiti odluku o zaduživanju preko milion evra građana grada Šapca, ili ćemo imati prekid grejne sezone u Šapcu zbog nemogućnosti direktora da valjano upravlja svojim preduzećem- istakao je Pajić.

Usvojen je i predlog odluke o promeni osnivačkog akta Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem i predlog odluke o usklađivanju osnivačkog akta Turističke organizacije grada Šapca. Budući da  Republički fond za zdravstveno osiguranje Finansijskim planom za 2017.godinu nije predvideo sredstva za finansiranje zarada direktora i zamenika direktora zdravstvenih ustanova, v.d. zamenika direktora Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Miroslav Popović, razrešen je dužnosti.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion3 Comments

  1. Ova vlast u Šapcu radi sve dobro?Ucenjuje sve privrednike, da ce im dati zemljište ili druge usluge grada, a da se kao i u drzavnim i kod njih moraju zaposljavati njihovi ljudi.Tako je i u japanskoj toj kompaniji.U trenere su ušli samo partijski ljudi, a za radnike je bio konkurs.Jer ko ce da radi za tu bednu platu do 200e?I onda se hvale novim radnim mestima.Ponizavaju gradjane dovodjenjem ovakvih robovlasnika.A ko sedi u skupstini?Jedan direktor Slobodne zone do novinarke kojoj namesta poslove a zna se u kakvoj su vezi, pa ona iz Beograda nacelnica koju je lansirao njen decko ili drugi covek grada, itd itd. A one ne rade za 200e kod japanskog robovlasnika.One su bolje.Ne znam u cemu.To je skupstina i to je vlast u Sapcu.
    Odvratni su svi.

    • Potpisujem svaku Vasu Rec, Samo da dodam I pitam, sta se desava sa krivicnim prijavama podnetim od strane RDI. DA li moze takva informacija da se dobije od nekog Organa???

  2. Nezavisni Civijas

    A o ukidanju besplatnog prevoza za ucenike, o poskupljenju vrtica…… O tim temama nema nista?! Toliko o objektivnom izvestavanju!!!! Za male pare ste se prodali!!! Verovatno ovo necrte ni objaviti

Leave A Reply