Održan jubilarni 20. Internacionalni Džez i bluz festival

0

U ŠABAČKOM POZORIŠTU

Jubilarni 20. Internacionalni Džez i bluz festival održan je u subotu u Šabačkom pozorištu. Četvorosatni program publika je mogla da prati uživo na Televiziji Šabac, kao i njenom Jutjub kanalu. Nastupila su tri sastava: Jovan Maljoković i njegov Balkan Salsa Band (naslovna fotografija), Razzle Dazzle i Cotton pickers.

Maljoković je poznati beogradski džez saksofonista, kompozitor i aranžer, jedan od osnivača i umetnički direktor Valjevskog džez festivala, dobitnik nagrade za životno delo Nišvil festivala za 2015. godinu. Sa svojim Balkan Salsa bendom predstavljao je Srbiju na brojnim evropskim festivalima. Do sada je objavio deset autorskih albuma, a prepoznatljiv je po finom spoju džeza i tradicionalne muzike.

-Podržavam velike napore Šapca da održi festival i da on opstane i smatram to velikim uspehom. Raduje me što sam i sam deo toga. Živimo u novom vremenu, pre dve- tri nedelje smo svirali u Kolarcu, bez publike, snimale su nas kamere i to je naša nova realnost. Tako je bilo i za Nušićijadu – naveo je Maljoković.

Razzle Dazzle

Razzle Dazzle, bend iz Beograda, teži da sačuva i svojom svirkom projektuje živahnu energiju i pozitivnu atmosferu koju sa sobom nosi muzika za ples tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina 20.veka, igrajući se sa elementima bluza, svinga, bugi- vugija, džampa i džajva. Razdragani sastav ponudio je veoma zanimljiv repertoar. Cotton pickers iz Mladenovca pripada grupi koncertno veoma aktivnih bluz rok sastava, što potvrđuju mnogobrojni nastupi na festivalima u Srbiji i inostranstvu. Godine 2012. objavili su debi album i odmah dobili nagradu Radija Beograd i 202 za najbolji debitantski album 2012. Pored energičnog bluz roka po kome su prepoznatljivi, na šabačkom festivalu odsvirali su i numere koje će se naći na novom albumu u pripremi. Publici su ponudili malo tvrđi zvuk.

Cotton pickers

Snimci će uskoro biti na Jutjubu i tako će svi ljubitelji džeza moći da dožive atmosferu sa nastupa.

-Moj lični utisak je da je za 20. jubilarni festival veliki uspeh što je uopšte organizovan i održan u ovim okolnostima. Muzičari su se zaista potrudili, bila je sjajna atmosfera. Uprkos činjenici da nije bilo publike zbog epidemioloških mera, to se u njihovom nastupu nije osetilo. Bilo je vrlo živo, sa dobrim vajbom i energijom na bini i meni je bar za vreme trajanja festivala dalo utisak da se nije ništa promenilo i da stanje u kulturi nije takvo kakvo jeste- istakla je Vesna Dobrivojević iz Džez i bluz udruženja Šabac.

Direktor festivala Dragan Sire Petrović priznao je da je drugačije zamišljao program, ali je novonastala situacija uticala na celu koncepciju festivala.

-Ovo su nenormalne okolnosti uzrokovane pandemijom kovida- 19. Najteže je bilo što su se mere menjale iz dana u dan, tako da je bilo vrlo teško organizovati i planirati program. Zato smo se odlučili da publika festival prati putem uživo prenosa. Jako mi je žao što je na ovaj način morao da bude obeležen 20. jubilarni festival. Predvideli smo da bude propraćen i drugim manifestacijama, kao i izdavanjem monografije povodom jubileja, ali to sada nismo mogli da realizujemo. Ne treba zaboraviti da je ovo jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Šapcu- poručio je Petrović.

Organizator festivala je Džez i bluz udruženje Šabac, a zbog epidemiološke situacije, ove godine izostali su gosti iz inostranstva.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply