Nije neophodno zatvoriti Yazaki

1

KONTROVERZNE PREPORUKE ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE ŠABAC

Isformacije i “preporuke” koje dobijamo od šabačkog Zavoda za javno zdravlje mogu da se uporede sa onom narodnom izrekom: “Uzimala davala, s kokoškama spavala”.

Naime, juče smo dobili obaveštenje da je Zavod za javno zdravlje predložio (naredio), zbog 73 radnika pozitivna na koronavirus, Štabu za vanredne situacije da se na 14 dana zatvori japanska kompanija “Yazaki”.

Na svu sreću komadant Štaba za vanredne situacije grada Šapca reagovao je na pravi način i o zatvaranju “Yazakija” zatražio mišljenje republičkog Kriznog štaba s obzirom da se radi o fabrici koja zapošljava veliki broj građana i koja se, kažu, odgovorno pridržava mera zaštite.

Usledio je, potom, totalni obrt a Zavod za javno zdravlje Šabac je poslao novi dopis Štabu za vanredne situacije sa preporukama za rad fabrike “Yazaki” gde se, između ostalog, navodi da „nije neophodno zatvoriti fabriku na 14 dana“.

Na osnovu toga Štab je na sinoćnoj sednici doneo niz mera i preporuka za rad u ovoj fabrici čiju će primenu kontrolisati Grad.

E, sada se, po ko zna koji put, postavlja pitanje: “Šta to i zašto to radi Zavod za javno zdravlje Šabac?”

Pokazalo se da je, u ovom ozbiljnom vremenu, Zavod za javno zdravlje Šabac najslabija karika u borbi protiv koronavirusa. Pokazalo se i dokazalo da je upravo zbog neodgovornog i nesavesnog rada zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi Šabac, ali i ceo Mačvanski okrug, došao u ozbiljan problem.

“Igre” sa “Yazakijem” samo potvrđuju da se Zavod za javno zdravlje ne bavi profesionalno svojim poslom i da je tu posredi nešto sasvim drugo.

Zbog toga, po ko zna koji put, tražimo od nadležnih organa, pre svega, Ministarstva zdravlja da pod hitno smeni vd direktora ove ustanove ali očekujemo da se radom Zavoda za javno zdraljvlje Šabac pozabavi i tužilaštvo i policija kako bi se ustanovilo ko se to i zašto igra sa zdravljem građana i ko to kontroverznim “preporukama” ili odlukama seje paniku i strah ali i stvara veliko nezadovoljstvo.

Nije dovoljno da samo građani budu odgovorni!

Ivan Kovačević  

Facebook komentari

Discussion1 коментар

  1. Molim gradonacelnika, da on zatvori ako je u njegovoj moći kompaniju Jazaki.
    Tamo je postalo leglo zaraze i građani su uplaseni zbog toga koliko je zarazenih iz te kompanije. Ja cu navesti svoj primer. Moja rođaka koja radi u Jazakiju iz sela jednog u Macvi je zarazila svog muza i moju baku koja nigde, bas nigde nije izlazila. Trenutno su svih troje zarazeni, a ona je kriticno u sabackoj bolnici. To sto je žena stara i ima druge bolesti, to ne znaci da treba da umre. Toliko je mladih iz Jazakija zarazeno, a koje licno znam. I cudno je da Zavod za javno zdravlje da preporuku za rad a testira ih svakodnevno, i tu nisu cista posla. Brojevi ne lazu. Samo juce 14 zarazenih. Molim Vas, da neko zatvori bar privremeno tu fabriku. Ovo je vise katastrofa u Sapcu.

Leave A Reply