Ни правоснажне пресуде не важе

0

Протест бивших радника “Минералних ђубрива”

Бивши радници фабрике “Зорка – Минерална ђубрива” протествовали су пред зградом ТВ Шабац да скрену пажњу јавности на своја ускраћена права. Пре десет година ова фабрика продата од стране Агенције за приватизацију Републике Србије, за 3,4 милиона евра  Од тог новца бивши радници до данас нису добили ни једног динара, иако су им потраживања утемељена са правоснажним, односно извршним судским пресудама.
Оваквим поступањем, крше се основна људска права, право на правично суђење у разумном року и право на имовину. То су Уставом зајамчена права а радници потражују од неколико дестина па до стотина хиљада динара на основу неисплаћених зарада. Симптоматично   да је новац од продаје фабрике буквално био сакривен на подрачуну Агенције за приватизацију Републике Србије, од 2009. до 2012. године. Од 2012. до 2014, по одобрењу Министарства финанасија новац је орочен код пословних банака, тако да је у том периоду остварена камата од 46,5 милиона динара.У јулу 2015. године , отвара се стечај у фабрици “Зорка – Минерална ђубрива” и сав добијени новац од продаје са каматом се пребацује у стечајну масу. По извештају стечајног управника, односно председника Привредног суда у Ваљеву у априлу ове године, између осталог,  наведено је да се тај исти новац поново орочова  код  Поштанске штедионице.Званично на рачуну има 306 милиона динара. Овим путем бивши радници моле надлежне државне и локалне органе, да им помогну и реше ово вишегодишње правно насиље. Претходно су радници “Минералних ђубрива” више пута протествовали, чак излазили са тешким машинама на магистрални пут, као и у кругу фабрике. Међутим, до сада нису успели да спроведу своја правоснажна потраживања.

Иначе, “Минерална ђубрива” су темељна фабрика заједно са “Заштитом биља” када је основана “Зорка” 1938. године. Касније су подигнуте фарбике: “Обојена металургија”, “Фармација”, “Неметали”, “Боје и лакови”,”Бели лимови”, тако да је ХИ “Зорка” имала око десет хиљада радника. Осамдесетих година “Зорка” је производила око 600.000 тона минералних ђубрива, а у фабрици је радило око хиљаду радника.

Д.Е.

Facebook komentari

Leave A Reply