Nema straha od pojave bolesti goveda, preduzete preventivne mere

0

Održana sednica Mačvanskog upravnog okruga

Nodularni dermatitis je bolest goveda koja se pojavila u Srbiji u junu, pošto je prethodno registrovana u Bugarskoj i Makedoniji. Do sada u Mačvanskom okrugu nije zabeležena, ali su preduzete sve preventivne mere kako bi se sprečila pojava i eventualno širenje zaraze, saopšteno je u petak na konferenciji za novinare, nakon što je prethodno ovim povodom održana sednica okruga u proširenom sastavu, na kojoj su bili prisutni i članovi Okružnog štaba za vanredne situacije, kao i predstavnici pojedinih veterinarskih udruženja i Poljoprivredne savetodavne stručne službe Šabac.

Rešenjem Uprave za veterinu formiran je Regionalni krizni štab (centar) sa sedištem u Šapcu, nadležan za Mačvanski i Kolubarski upravni okrug. Centar je naložio predstavnicima osam lokalnih samouprava da do narednog dana pripreme preventivne mere delovanja i dostave ih najkasnije u ponedeljak.

-Kod nas nema zabeleženih slučajeva, niti naznaka bolesti, ali, s obzirom na činjenicu da smo tranzitno područje, vrlo interesantno zbog prometa te vrste stoke u Bosnu i Hercegovinu, promet mora biti legalan i kontrolisan preko veterinarske službe. Svaka neprijavljena aktivnost nosi rizik od pojavljivanja te bolesti koja se može prenositi i na ljude- naveo je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović i dodao da su preduzete pripremne mere u pogledu nabavke vakcina.

Operativni štab nabavio je 50 hiljada doza vakcina i izvršiće se vakcinacija do sada nezaraženih grla goveda. Milanović je objasnio da su proizvodi tih goveda bezbedni za ljudsku upotrebu, jer ta vakcina nema karencu, odnosno period u kome proizvod ne može da se koristi. Vakcinacija će biti izvršena preko veterinarskih stanica o trošku države.

Promet će biti kontrolisan preko 19 okružnih i svih 19 veterinarskih stanica u svim lokalnim samoupravama i na prvi nagoveštaj bilo kakvog simptoma bolesti će se preduzimati odgovarajuće mere. Nadležni čine sve da se zaraza ne pojavi na teritoriji okruga. Rizik postoji kada je reč o nelegalnom prometu stoke, pa će inspekcijske službe i MUP pojačati kontrolu.

Poljoprivredne stručne službe pripremile su flajere o simptomima bolesti i postupanju u slučajevima uginuća, a tržišnoj i veterinarskoj inspekciji naloženo je da pojačaju kontrolu prometa goveda.

Nodularni dermatitis je bolest koja potiče iz Afrike, prenose je komarci i mušice kontaktnim putem, a može se preneti ne samo na goveda, već i na ljude. Kvrge po koži su naznaka da je bolest prisutna kod životinje, a one koje su obolele moraju biti eliminisane humanim putem. Do sada je bolest dijagnostikovana u tri okruga: Pirotskom, Pčinjskom i Zaječarskom, a u našu zemlju došla je iz Makedonije i Bugarske. Prema nekim procenama Uprave za veterinu, prvi slučajevi oboljevanja su se pojavili još 2013. godine. Na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga do sada nije zabeležen nijedan slučaj.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Leave A Reply