Nagrada EU PRO učenici Škole primenjenih umetnosti

0

Na Likovnom konkursu na temu „Moja evropska zajednica“

Na Likovnom konkursu na temu „Moja evropska zajednica“ koji je raspisala organizacija EU PRO- program koji finansira Evropska unija, rad učenice drugog razreda Škole primenjenih umetnosti Danice Kuzmanović nagrađen je u konkurenciji 153 rada iz 53 škole u Srbiji. Likovni konkurs za cilj je imao da podstakne mlade da bolje sagledaju svoje lokalne zajednice i uvide probleme sa kojima se njihovi sugrađani i sugrađanke iz osetljivih grupa suočavaju.

Važna tema od društvenog značaja

Ovogodišnja tema pred srednjoškolce i srednjoškolke stavila je zadatak da u svojim zajednicama prepoznaju koje grupe stanovništva su na neki način zanemarene ili isključene iz društvenih tokova, odnosno kojima je potrebna pomoć, a zatim i da predlože i kreativno prikažu ideje kako bi moglo da im se pomogne i doprinese da budu ravnopravni članovi društva.

Daničin rad, posvećen „deci leptirima“, jedan je od dvanaest nagrađenih radova koji će biti deo zvaničnog kalendara EU PRO za 2020. godinu. Na svečanosti organizovanoj u Čačku 18. decembra nagradu je Danici uručio Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

-Radeći za ovaj konkurs razmišljala sam o porodici koja je imala dete sa buloznom epidermolizom. Za decu obolelu od ove retke, ali smrtonosne bolesti kaže se da su „deca leptiri“. Nažalost, i moja drugarica Dragana izgubila je bitku u svojoj dvadeset i drugoj godini.  Bila sam uz nju, trudila se da joj budem podrška, a ona me je naučila koliko je život vredan. Ova nagrada mi znači utoliko više, jer znam da sam uspela da skrenem pažnju okoline i šire društvene zajednice na problem „dece leptira“ i njihovih porodica, što mi je i bio cilj, jer sam se uverila koliko je njima podrška i te kako potrebna i dobrodošla- rekla je nagrađena učenica Danica Kuzmanović.

Kvalitetan mentorski rad

Direktorka Nevenka Đokić istakla je da su konkursi EU PRO vrlo važni, jer kroz njih učenici na kreativan način, razmatraju i daju odgovore na pitanja koja se tiču razvoja demokratskog i tolerantnog društva i razvoja zajednice u kojoj se neguju društvene vrednosti, za nas značajne u smislu promene svesti i ponašanja.

-Ovo je dugi put kako naša škola učestvuje na ovom EU PRO konkursu. Na prošlogodišnjem konkursu dobili smo nagradu kao najbolja škola i tada nam je uručena vredna multimedijalna oprema za nastavu, a ove godine Danica je među nagrađenim učenicima, što nas svakako čini vrlo ponosnim i motivisanim za dalji rad. Ovo je jedna u nizu nagrada koje naši učenici osvajaju i iza kojih stoji i kvalitetan mentorski rad profesora- naglasila je Đokićeva.

rbt

Profesorka i mentorka Nataša Jovanović rekla je da je ponosna na svoju učenicu.

-Danica, iako je tek zakoračila u svet umetnosti, pokazuje zrelost u načinu razmišljanja i svom radu. Ponosna sam što sa njom radim, jer sa takvim učenicima uspeh se lakše postiže i nagrade lakše dobijaju. Drago mi je što je žiri, a ne smo ja, uočio njen talenat i poruku, jer će joj to biti podstrek za nove nagrade. Danica svojim nagrađenim radom prenosi pravu poruku onima koji ne vide zapostavljenu „decu leptire“, a ta deca ne mogu da žive duže od 26 godina. Imperativ poimanja života i ljudi oko nas, kao najveća vrednost čovekovog bitisanja, ugrađen je u njen rad- poručila je Jovanovićeva i dodala da joj Danica kao mentoru mnogo pruža, te da daje smisao i pečat njenom pedagoškom i stručnom radu.

D.D.

Facebook komentari

Leave A Reply