Ministar prosvete Mladen Šarčević otkrio bistu dr Andri Jovanoviću

1

U Medicinskoj školi u Šapcu

 

dscf7519Velikim zalaganjem Učeničkog parlamenta i rukovodstva, u sredu u dvorištu Medicinske škole u Šapcu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otkrio je bistu dr Andri Jovanoviću, šabačkom lekaru, dobrotvoru i zadužbinaru, po kome ova obrazovna ustanova nosi ime. Bista je izrađena na inicijativu Učeničkog parlamenta u godini kada ova škola slavi 70 godina postojanja i rada.

Obraćajući se prisutnim učenicima i zaposlenima, Šarčević je istakao da je ta ustanova prema eksternom vrednovanju jedna od najbolje ocenjenih u Srbiji, te da služi kao primer dobre prakse.

dscf7533-U reformi obrazovanja koju smo počeli da sprovodimo, ovakve obrazovne ustanove će imati apsolutnu prednost, jer predstavljaju autonomne organizacije koje su dobar sklad roditelja, đaka i nastavnika i gde je razvoj evidentan. Podržavaćemo razvoj ovakvih škola i mnoge đake iz Srbije poslati u Šabac da vide kako u praksi funkcioniše dobar školski sistem. Mi ćemo biti u prilici da razgovaramo i o ostalim ustanovama u vašem gradu i okrugu, posebno što već od subote krećemo u izradu novog zakona, a ujedno otvaramo i konkurs za izbor još 200 saradnika iz struke. Angažovaćemo zaposlene u pedagoškoj struci koji su se dobro pokazali da napravimo bolje timove za izradu novih zakona i pravilnika koje treba da promenimo. Želimo da u taj proces uključimo ukupnu javnost- naveo je Šarčević i dodao da su u planu obuke za direktore, za koje već postoje doneti propisi koji nisu primenjivani.

Cilj je da preuzmu odgovornost za loše funkcionisanje škole na čijem su čelu, te da, ukoliko se nakon obuke ne poprave, budu smenjeni.

Direktor Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ dr Aleksandar Pajić rekao je da su retke prilike da škole ovakvog stepena razvoja mogu da ugoste ministra prosvete, što služi na ponos upravi i učenicima.

-Uveren sam da je ministar Mladen Šarčević video najbolje što škola poseduje, kako bi u budućoj reformi obrazovanja mogao da primeni neka iskustva koja su za nas pozitivna. U sedamdesetoj godišnjici postojanja škole, svom zadužbinaru, šabačkom lekaru i dobrotvoru, otkrili smo danas bistu. Mislimo da je to trebalo uraditi mnogo ranije, ali nikad nije kasno. Ponosni smo što naši učenici i nastavnici postižu vrhunske rezultate. Nadamo se, kao što je rekao ministar, da će i druge škole krenuti našim putem- istakao je dr Pajić.

Aleksandra Gajić, član Učeničkog parlamenta, na čiju je inicijativu i zalaganje postavljena bista u dvorištu škole, istakla je da ta organizacija uspešno funkcioniše uz podršku direktora, njegovog pomoćnika i svih profesora.

Medicinska škola osnovana je davne 1946. godine kao Državna škola za medicinske sestre sa internatom, a do 2003. godine nosila je naziv „Mika Mitrović“. Tokom decenija trajanja, prošla je kroz mnoge reforme i iznedrila sedamdeset generacija učenika.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Umesto spomenika, mnogo je svrsishodnije uložiti deo novca u video nadzor, ili insistirati na školskim policajcima u školama. Nasilje u školama poprima sve veće razmere. A to je pokazao i primer od juče u Novom Pazaru. Ako GU može nešto da učini po tom pitanju, bilo bi to značajno. Lično sam dostavila taj predlog za participativno budžetiranje. Volela bih i da uz pomoć Podrinskih govorimo više o toj temi i da se pomogne školama. Smatram, da je video nadzor svim školama u Šapcu potreban ili školski policajac.

Leave A Reply