Meštani Mačvanskog Prnjavora za „Podrinske“

0

Grad nam pomaže da unapredimo proizvodnju

Ljubomir Srdanović iz Mačvanskog Prnjavora po struci je veterinarski tehničar i radi u ambulanti u svom mestu. Pored toga bavi se poljoprivredom, a stanje u ovoj grani privrede opisuje kao takvo da dovodi u pitanje egzistenciju, socijalni i ekonomski status svih ljudi kojima ona predstavlja primarno zanimanje. Na 20 hektara zemlje obrađuje ratarske kulture: kukuruz, pšenicu, soju, suncokret za preživare i lucerku. Bavi se govedarstvom i ovčarstvom i ističe da je situacija u stočarstvu izuzetno teška. On gaji oko 40 goveda, 30 ovaca i 60 svinja.

-Svi znamo kakva je situacija u svinjarstvu, govedarstvo je otprilike grana stočarstva za bogate ljude. Učestvovao sam u akciji Direkcije za poljoprivredu gde su delili priplodne ovnove i to je i za nas male i mlade proizvođače mnogo značajno, da možemo da krenemo od nečeg. Ovčarstvo nije moja osnovna delatnost, više se bavim govedarstvom. Zbog teške situacije, mislim da ću preći na ovčarstvo, jer nisu potrebna velika ulaganja da bi se krenulo sa proizvodnjom- kaže Ljubomir za „Podrinske“ i dodaje da su saveti i pomoć Direkcije dragoceni poljoprivrednicima šabačkog kraja, kao i da bi jedino paritet bio spas za njih.

Bez zagarantovane cene ne vidi perspektivu u bilo kom segmentu delovanja, jer svako ulaganje podrazumeva veliki rizik u koji se mali proizvođači sve teže upuštaju.

Njegov prijatelj Milan Samurović pozdravio je akciju Direkcije koju vidi kao priliku da stočari stvore kvalitetnu rasu.

-Opština je uradila dobru stvar što nam je omogućila da dođemo do kvalitetnih grla i dobrog priplodnog materijala- istakao je Milan, koji se pored ovčarstva bavi i voćarstvom.

Ima četrdesetak ari pod zasadom maline, a malinarstvo smatra najisplativijim poslom u poljoprivredi. Budući da poljoprivrednici moraju da svaštare da bi opstali, i on se bavi svim delatnostima poljoprivrede, ali i poslovima izvan ove grane, jer to vidi kao jedini način da obezbedi egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

D.D.

Facebook komentari

Leave A Reply