Kakav primer se daje deci

1

Protest zbog odlaganja male mature

Nakon što je saopšteno da je test iz matematike u okviru završnog ispita za osmake „procurio“ u javnost, te da se zbog toga polaganje odlaže, grupa roditelja i učenika koji pohađaju Osnovnu školu „Nikolaj Velimirović“ okupila se u utorak ispred Stare robne kuće u Šapcu tražeći da se utvrde odgovorni i obelodane njihova imena. Nezadovoljni roditelji i đaci smatraju da su njihova prava povređena, te da bi resorno ministarstvo trebalo da poništi sve testove i na osnovu proseka iz prethodnih godina deca upišu željene srednje škole.

-Hoćemo da znamo ko je odgovoran za krađu i želimo da se nama kao roditeljima neko obrati i kaže šta će biti dalje sa decom. Deca koja to svojim znanjem zaslužuju treba da prođu dalje, ali na pošten način, ne krađom testova. Mnogi su utučeni. Poslednjih šest meseci imali su pripreme u školi, ako je popodne nastava, pre podne su išli, kao i svake subote. Proveli su mnogo neprospavanih noći učeći za testove. Mislim da je najpoštenije da se prihvati prosek koji su imali i da na osnovu toga izvrše upis. Mi smo tako završili školu, kakav sam đak bila, tako sam i prošla. Očekujem obraćanje ministra i utvrđivanje odgovornosti svih koji su u tome učestvovali. Ovoj deci treba da damo primer kako dalje da idu kroz život, pa se pitamo da li je budućnost krađa- podvukla je Marija Eganović, dok je Branka Lukić istakla da problem više nije samo pitanje odlaganja polaganja testova, već da to ima i psihološki efekat na decu.

-Imam pedeset godina i ne bih smela izaći pred svoje dete da nešto nisam preduzela i reagovala. Radi se o izgubljenom poverenju, o stresu dece u razvoju. To su deca od 14 godina, a došli smo do toga da „svake prestupne godine“ moramo da drhtimo i očekujemo da vidimo šta će kome pasti na pamet. Unapred se zna scenario odgovornosti, a niko se ne pojavljuje da nam se obrati i iznese činjenice- naglasila je Lukićeva.

U toku tog dana, na društvenim mrežama pojavile su se navodne kopije kombinovanog testa, ali su iz Ministarstva prosvete negirali da je i taj test ukraden. Nezadovoljni roditelji i đaci protestovali su i u ostatku Srbije, a većina ih je izrazila sumnje da je i u već urađen test iz srpskog jezika mogao na sličan način dospeti u javnost, te postavila pitanje regularnosti polaganja tog dela završnog ispita.

-Izvinjavam se svim đacima i roditeljima, ali i mom timu. Imamo scenario za ove stvari, sutra i prekosutra ću dati rezervne varijante testova- rekao je u utorak ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da je ponudio ostavku, ali i da to „nije Haški tribunal, pa da postoji komandna odgovornost“. Pre nego što je test odložen, na društvenim mrežama su se pojavile fotografije testa iz matematike pisane hemijskom olovkom, a iz ministarstva veruju da je zatajilo negde „na terenu“, u nekoj školi.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Protest zbog odlaganja male mature – Šabački portal

Leave A Reply