JKS: Javni beležnici nisu opstruirali proces prikupljanja potpisa u Šapcu

0

BEOGRAD, 17. maja 2020. – Javnobeležnička komora Srbije odbacuje navode da su javni beležnici u Šapcu na bilo koji način opstruirali proces prikupljanja potpisa za listu „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“.

JKS, takođe, poziva predstavnike liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“, kao i sve druge političe aktere, da se pre iznošenja neutemeljenih optužbi obrate Javnobeležničkoj komori Srbije za precizne i tačne informacije o toku postupka overe potpisa birača kod javnih beležnika, u bilo kom mestu u Srbiji.

Kako je u subotu u javnost izneta optužba da su javni beležnici u Šapcu „namerno ili slučajno“ napravili greške pri prikupljanju potpisa za ovu listu,  JKS je utvrdila da je do greške došlo prilikom popunjavanja 406 obrazaca izjave, za šta su, kako je to uobičajeno, bili zaduženi stranački aktivisti prisutni na overi potpisa birača. Obaveza javnog beležnika u ovom postupku je isključivo da utvrdi identitet potpisnika izjave, odnosno da potvrdi da je osoba koja je potpisala izjavu – osoba koja je pristupila.

Greške u podacima u obrascu su kasnije uočene i ispravljene, a lokalna Izborna komisija je takvu listu usvojila. Time je završena nadležnost beležnika, kojima se svakako ne može pripisati odgovornost za odluke bilo Izborne komisije, bilo nadležnog suda.

JKS, takođe, napominje da su u Šapcu javni beležnici overavali potpise birača u skladu sa zahtevima i raspoloživim kapacitetima, da su uspeli da odgovore na sve zahteve političkih aktera, te da ni jednog trenutka nisu favorizovali ni jednu stranku.

Javnobeležnička komora Srbije insistira na nepristrasnosti i na zakonitom i pravilnom sprovođenju overe potpisa birača, i stoga su se svi javni beležnici, uključujući i javne beležnike u Šapcu, apsolutno pridržavali pravila da izlaze na teren po redosledu kojim političke stranke ili grupacije podnose zahteve.

Odgovornost za to kada će i koliko javnobeležničkih službenika sa ovlašćenjem za overu potpisa biti opredeljeno nekoj političkoj stranci stoji isključivo na samim političkim akterima. Prema zakonu i drugim propisima, odgovornost za organizaciju vremena, mesta i prisustva birača, kao i aktivista koji pružaju logističku podršku procesu, snose politički akteri koji žele da učestvuju na izborima i  javni beležnici ne mogu da utiču na to.

O Javnobeležničkoj komori Srbije

Javnobeležnička komora Srbije obeležila je u septembru 2019. pet godina od uvođenja javnog beležništva u pravni sistem, odnosno od početka primene Zakona o javnom beležništvu Republike Srbije. JKS je oktobra 2016. godine postala 87. punopravna članica Međunarodne unije notara. U junu 2017. primljena je u Savet notarijata EU, u svojstvu člana-posmatrača, što je trenutno najviši mogući status JKS u toj organizaciji, s obzirom na to da Srbija nije članica EU. U Srbiji je trenutno otvoreno 198 javnobeležničkih kancelarija, u kojima je, pored 198 javnih beležnika, zaposleno oko 1.200 javnobeležničkih pomoćnika, javnobeležničkih pripravnika i administrativnog osoblja.

Facebook komentari

Leave A Reply