Izvršitelji plene imovinu i u vanrednom stanju

0

Šapčanki koja je izmirila obaveze stiglo obaveštenje o zapleni automobila

Zbog duga za električnu energiju, od prošle godine, jednoj Šapčanki, je Elektrodistribucija Šabac, dana 17.12.2019. godine, poslala obaveštenje da je slučaj predat izvršiteljima. Saznavši za to, sugrađanka je svoj dug izmirila.

  • Elektrodistribucija Šabac je obavestila mene, kao potrošača, da je dug predala izvršitelju Mili Milosavljević iz Šapca. Nakon nekoliko dana sam otišla do “distribucije” da se informišem o uplati duga, a zatim 13. januara uplaćujem tih 24.000 dinara – kaže za “Podrinske” Šapčanka kojoj izvršitelji treba da oduzmu automobile koji su u njenom vlasništvu.

Ona je na sledećem obračunu videla da je od iznosa koji je uplatila, 16.000 dinara prosleđeno izvršitelju. Smatrala je da su tako sva dugovanja izmirena. Međutim, to nije sprečilo izvšitelje da izdaju poternicu za vozilima koja se nalaze u njenom vlasništvu.

  • U aprilu, tačnije 24. dobila sam obaveštenje od pomenutog izvršitelja kako je naložila Policijskoj upravi Šabac da izda poteru za mojim navedenim motornim vozilima radi naplate duga koji sam izmirila – nastavlja priču naša sagovornica.

 

Po prijemu ovog, kako kaže, neprijatnog obaveštenja, otišla je do kancelarije izvršitelja u Masarikovoj ulici, gde su joj rekli da zbog vanrednog stanja ne primaju stranke. Iako ne primaju stranke, dugove “uteruju” po redovnoj proceduri. Kako nije uspela da kod izvršitelja dobije odgovore o dešavanju u vezi sa njenim slučajem uputila se u Elektrodistribuciju Šabac, gde su joj saopštili da su, verovatno, zaboravili da zaustave proceduru u njenom slučaju.

  • Na savete nekoliko prijatelja otišla sam u Elektrodistribuciju Šabac i to veoma uznemirena. Radnik na vratima mi je objašnjavao da reklamacije primaju isključivo telefonskim putem. Na moje insistiranje, drugi radnik odneo je obaveštenje, koje sam donela, a koje sam dobila od izvršitelja, na sprat kod koleginice. Ispred sam čekala 20 minuta obaveštenje da je dug izmiren još u januaru, što se vidi na uplatnici i sledećem računu. Radink koji mi je izašao u susret, objasnio mi je i da je služba Elektrodistribucije Šabac, “verovatno zaboravila da obavesti izvršitelje i stopira slučaj” – nastavlja svoju priču zabrinuta Šapčanka.

Njeno dete je dijabetičar na insulinu, zbog čega spadaju u prvi red rizičnih građana u vreme ove pandemije zbog virusa COVID 19. Automobili koje je Policijska uprava Šabac pronašla, a koji se vode na njeno ime, kako bi izvršitelj mogao da ih zapleni, preko su joj potrebi, naročito u slučaju ako bi njenom detetu pozlilo.

  • Našem mlađem detetu koje je dijabetičar na insulinu poštar je predao pismo izvršitelja u vreme pandemije. Mi pripadamo prvom redu rizičnih u ovoj situaciji i država to zna. U ovom slučaju, važno je da izvršiteljka radi, ali da ne prima stranke. A šta bi se desilo da nas je policija zaustavila ili pak došla kući kako bi oduzela vozilo. Ćerki da je opao šećer i da joj je potrebna pomoć zdravstvenih radnika, kako bismo do bolnice došli? Šta uraditi i kome se obratiti? Ne daj Bože da se nešto desilo – ističe vidno uznemirana Šapčanka.

Zbog problema koji je nastao, a zbog duga koji je sa zakašnjenjem platila, naša sugrađanka se obratila mnogim nadležnim institucijama u ovoj situaciju poslavši dopise na više adresa, što je, zbog stresa, dovelo u opasnost i njeno zdravstveno stanje u trenutku pandemije.

“Podrinske” otvoreno pitaju nadležne, kako se postupa u ovakvim situacijama?

Zašto izvršitelji odluke o oduzimanju imovine donose u vreme vanrednog stanja?

Kako i zašto Elektrodistribucija Šabac nije obavestila izvršitelje da je dugovanje izmireno?

Isidora Kovačević

Ime naše sugrađanke koja se pominje u ovom tekstu poznato redakciji.

Facebook komentari

Leave A Reply