Izložba “Ana Frank- istorija za sadašnjost” otvorena u Kulturnom centru

1

20160926_190612

Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Gradskom upravom grada Šapca, Kućom Ane Frank i Kulturnim centrom Šabac organizovala je izložbu „Ana Frank- istorija za sadašnjost“, koja je otvorena u ponedeljak u svečanoj sali Kulturnog centra. Putujuća izložba “Ana Frank- istorija za sadašnjost” do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju je stigla u okviru regionalnog projekta “Historija, istorija, povijest- lekcije za sadašnjost”, koji Otvorena komunikacija sprovodi u saradnji sa Kućom Ane Frank i partnerskim organizacijama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Izložbu je otvorio član Gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić, a pristunima su se obratili i direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić i koordinatorka projekta za Srbiju Ana Kostadinović. Ceremoniju otvaranja upriličio je muzički nastup profesora Muzičke škole “Mihailo Vukdragović” Milana Bogdanovića i Borisa Jekića.

20160926_194616

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je izgubila život u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu.

-Postavka je zasnovana na vršnjačkoj edukaciji. Dvadesetak učenika iz sedam šabačkih srednjih škola koji su prošli dvodnevnu obuku licenciranih trenera Otvorene komunikacije sprovodiće zainteresovane grupe svojih vršnjaka kroz izložbu tokom njenog gostovanja u Šapcu, radnim danima i subotom od 8 do 18 sati. Originalnoj izložbi pridruženo je sedam lokalnih panoa, koji prikazuju istorijska dešavanja u proteklih sedamdeset godina na području zapadnog Balkana, u Srbiji i regionu, od kraja Drugog svetskog rata do raspada Jugoslavije- rekla je koordinatorka projekta Ana Kostadinović.

20160926_193951

Postavka je kreirana po uzoru na pristup izučavanju istorije koji neguje Kuća Ane Frank, a koji ukazuje da se nacionalizam, ksenofobija i diskriminacija pojavljuju u različitim društvima i nakon Drugog svetskog rata. Cilj je pokretanje rasprave o njihovim uzrocima i načinima da se preduprede u budućnosti. Kako bi podstakli đake na kritičko i kreativno razmišljanje o istorijskim događajima, u šabačkim srednjim školama se u okviru projekta organizuje i šest radionica “Koraci sećanja”.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije. Izložba je u velikoj sali Kulturnog centra u Šapcu otvorena do 15. oktobra, nakon čega će put nastaviti kroz Valjevo, Suboticu i Čačak.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Ne razumem ko vise saradjuje sa ovim Kulturnim centrom?Leglo neradnika i neznalica.Ko vise finansira njihove programe i projekte koji su na nivou najmanjih seoskihsredina?Vecinu ovde treba poslati na biro i dati te pare na pametnije stvari.

Leave A Reply