Izbori za savete mesnih zajednica doprinose prevazilaženju partijskog političkog pristupa

1

Izbori za savete mesnih zajednica su građanski, a ne politički izbori, ali su pojedinci doprineli njihovoj politizaciji, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak u Graskoj kući. To, kako je napomenuo, neće zaustaviti proces kojem se teži, prevazilaženje partijskog političkog pristupa uključivanjem građana u neposredno odlučivanje.  

-U takvim okolnostima su se odvijali izbori u 51 mesnoj zajednici u nedelju. U 27 mesnih zajednica pobedili su građani kao predstavnici Srpske napredne stranke, a u 24 mesne zajednice pobedili su građani kao predstavnici svojih ideja i želja. Primetno je da je u seoskim mesnim zajednicama u kojima je primenjivana odluka o neposrednom odlučivanju izlaznost građana bila od 55 do 78 odsto- rekao je Zelenović i dodao je da je, nasuprot tome, u gradskim mesnim zajednicama, u kojima se građani još nisu upoznali sa principom slobodnog odlučivanja, izlaznost bila od 15 do 25 odsto.

Kako je istakao, uključivanjem građana u proces neposrednog odlučivanja politički, partijski pristup će biti prevaziđen u Srbiji, jer građani na taj način stiču realnu moć, a to je put ka ozdravljenju Srbije.

-Ove godine ćemo i u gradu imati neposredno odlučivanje o 280 miliona dinara koje su građani uplatili na ime poreza na imovinu. U tom procesu probudiće se dobra energija građana, jer nije čest slučaj da političari deo svojih nadležnosti daju neposredno u njihove ruke, a to se desilo u Šapcu. Taj koncept je jedini način da ovo društvo ozdravi. Živimo u bolesnom društvu, u kom članovi SNS-a na izborima za mesne zajednice mogu da obećaju da će zaposliti 500 sugrađana u javni sektor: Opštu bolnicu, Elektrodistribuciju, Telekom ili u bilo koju republičku službu kojom rukovode. Takva obećanja su nerealna i neodrživa i služe samo da obmanjuju javnost- podvukao je gradonačelnik i podsetio da ni on, niti bilo ko od političkih lidera vladajuće koalicije u Šapcu, nisu učestvovali u kampanji za izbore u mesnim zajednicama, želeći da svaka mesna zajednica dobije najkvalitetnije predstavnike, čiji je izbor rukovođen građanskim, a ne stranačkim principom.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 коментар

  1. Kad ste izgubili, onda nisu smeli to da budu politički izbori za MZ? A kad to nisu bili? Najviše me u životu nervira bezočna laž. Pa, ćuti kad već znaš da treba da slažeš. Ni štampani mediji, ni TV, nisu su se udostojili da obaveste gradjane šta je bilo na tim izborima. Nisam videla uopšte rezultate. Ali videla sam Culjkovic, pa sam se zapitala, da li je on svima bitniji od rasporeda u gradu Šapcu? E, zbog ovoga ljudi odlaze iz ovog grada. Ovo je vredjanje inteligencije gradjana, i ispiranje mozga jednim istim formulama nastupa i izjava. Ukupna medijska slika i lokalne slike se ne razlikuju u Srbiji. Jednostrano !!!

Leave A Reply