Gradski stadion bez tartana

3

Neispunjena obećanja šabačke vlasti

coka-1Iako je u proleće tadašnji direktor JP Sportski centar „Šabac“ Dragan Nikolić obećao da će se konačno postaviti moderna atletska staza na gradskom stadionu to nije ispunjeno, a čekaju se neka bolja vremena. Podsećanja radi sadašnja rupkor staza postavljena je davne 1972. godine, a kuriozitet je da je tada  oboren rekord na 2.000 metara koji je postavio Dane Korica, i verovatno još važi. Za ovo vreme staza je izraubovana, neuslovna za zvanične trke i trening, i toliko tvrda da atletičari radije trče po travnatom terenu nego da povrede tetive. Najkvalitetnija tartan staza koštala bi oko pola miliona evra, ali u svakom slučaju postoje i drugi savremeni materijali koji bi daleko manje koštali a ispunjavali uslov za dobre rezultate i trening. Osnovni razlog da se postavi moderna atletska staza su veoma dobri rezulati koje postižu šabački atletičari i aletičarke. Posle dugo godina Šabac ima predstavnike koji osvajaju medalje na balkanskim i državnim šampionatima, a posebno ohrabruje što ima čak tri atletska kluba sa brojnim mladim takmičarima. Novina je da na stadionu treniraju i predškolci i najmlađi osnovci. Upravo zbog takvog entuzijama potrebno je uraditi kvalitetnu stazu za trening i takmičenja, koja nedostaju Šapcu.

Još jedno obećanje nije ispunjeno, a to je renoviranje Sokolskog doma. Posle dugo peripetije da se Sokolski dom vrati kao imovina gradu, pa da se dobiju određene dozvole, pre nekoliko meseci počela je unutrašnja rekonstrukcija. Međutim, posle skidanja poda, nasipanja šljunkom i rasturanja svih prostorija, radovi su stali. Ne zna se nastavak, a problem je što ta rekonstrukcija nije počela od krova. On prokišnjava, a naravno vidni su tragovi urušavanja fasade. Bilo je govora da se posle unutrašnje rekonstrukcije pređe na uređenje celog sportskog kompleksa, a tu je i teren za male sportove sa tribinama. Ovde su prvi veliki korak učinili rukometaši „Metaloplastike“, koji su 1974. godine izborili ulazak u prvu rukometnu ligu. Ovde su igrani turniri u malom fudbalu koji su okupljali i po dve hiljade gledalaca. U sadašnjem stanju Sokolski dom je primer nebrige i ruine. Ne treba podsećati da su u Sokolskom domu ponikli brojni kvalitetni sportisti, gimnastičari, a to j bazni sport, tu su i stonoteniseri, odbojkaši… U svakom slučaju sportski objekat sa dušom i tradicijom, a  otvorio ga je kralj Aleksandar Karađorđević 1934. godine.

Za ove sportske objekte planirana su sredstva u budžetu, i sva su očekivanja da će ova obećanja biti ispunjena naredne godine jer se radi o kapitalnim objektima. Naravno, šteta što je izgubljena još jedna sezona koja sportistima mnogo znači. Inače, Šabac je grad sporta sa više od stotinu klubova i na hiljade članova, a ovde su u pitanju bazni sportovi.

D.Eraković

Facebook komentari

Discussion3 коментара

  1. Tužno izgleda Sokolski dom i atletska staza na gradskom stadionu.
    Ja sam se pitala, kako je moguće da se radi novi teren na mestu Koš kluba, a da se prvo ne obrati pažnja na stare značajne objekte, kao što je Sokolski dom, ali i atletska staza na gradskom stadionu. To je najveći apsurd. Gradiš novo, a staro pustiš da propada, umesto da uložiš prvo u to novčana sredstva. Ali, to dokazuje, još jednom da naši političari ne poznaju termine elementarnih vrednosti u jednom gradu. Atletska staza na gradskom stadionu je ista kao pre 30 godina, kada sam ja tu trčala. A toliko je dece iz svih škola je koristi, a i naši sportisti. Kome je u interesu da ona propada? I najviše me nervira kada čujem, da naša deca ne žele da se bave sportom. Možda su i političari krivi, jer nemamo besplatne treninge ( a postoje opštine koje sve finansiraju članarine deci koja ne mogu da ih plate). Ako već moraju da plate sve, onda GU treba da im obezbedi dobre uslove za bavljenje sportom.

Leave A Reply