Građani odlučuju o planiranju lokalnog budžeta

1

Predstavljen projekat participativnog budžetiranja

Grad Šabac i ove godine sprovodi projekat participativnog budžetiranja koji podrazumeva uključivanje građana u odlučivanje o lokalnim budžetima. Prošle godine, u saradnji sa BIRN- om, u projekat je bilo uključeno blizu 500 građana sa seoskog i gradskog područja koji su svojim predlozima doprineli da se novac iz gradskog budžeta potroši na realizaciju ideja koje su dobile najveći broj glasova građana. Članovi tima za participativno budžetiranje govorili su u utorak na konferenciji za novinare u Gradskoj kući o značaju ovog projekta.

Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović istakao je da se iz godine u godinu izvdvaja više sredstava kako bi se što više građana podstaklo da se uključe u proces predlaganja, a nakon toga i glasanja koji će predlozi biti finansirani iz gradskog budžeta. Član Gradskog veća Igor Marsenić je naveo da su ove godine u projekat uključeni predstavnici nevladinih organizacija, što je veliki napredak u odnosu na prošlu i dodao da odluke važne za život zajednice ne mogu biti kvalitetne bez konsultacija sa organizacijama civilnog društva.

-Demokratija nije moguća bez proaktivnih građana, a ovaj proces je značajan kako bi građani shvatili da njihov glas nije važan samo kad glasaju u izbornom procesu, već i kada na ovaj način preuzimaju odgovornost za to kako vide svoj život. Na kraju, to se potvrđuje na samom anketnom listu, gde pored projekta mogu da ostave svoje podatke, kako bismo ih učili da budu odgovorni za svoje ideje i stoje iza njih čvrsto. Stručni tim će njihove predloge uzeti u razmatranje, a oni koji budu najzastupljeniji, a u nadležnosti su Grada, biće realizovani- objasnio je Marsenić i istakao da su se prošle godine građani pokazali kao vrlo racionalni, što potvrđuju primeri kao što su uređena autobuska stajališta, parking mesta za bicikle, rampe na ulazima za dečija kolica, česme na javnim mestima.

Prošle godine urađeno je i 20 dečijih igrališta u seoskim mesnim zajednicama, a pomoćnik gradonačelnika za razvoj sela Aleksandar Jovanović rekao je da će se truditi da se i ove godine čuje glas ljudi sa sela i uvaže njihovi predlozi.

Udruženje „Svetlost“ dalo je podršku ovom projektu ispred nevladinog sektora, a  jedan od njegovih osnovnih zadataka je da se pobrine da čitav proces bude transparentan.

-Naša uloga je da utičemo i kreiramo zajedno kampanju, da pozivamo građane da učestvuju u celom procesu i budemo spona između Gradske uprave i građana, kao i mladih, da ovu ideju predstavimo kakva jeste. Ova ideja je dobra, ona nema veze sa visokom  politikom, već sa malim, žvotnim potrebama građana u okruženju u kojem žive- naglasio je predsednik Udruženja „Svetlost“ Darko Pavlović.

Prikupljanje predloga počinje 17. i trajaće do 31. oktobra. Upitnici će biti dostupni na više lokacija: na Jedinstvenom šalteru i Odeljenju za finansije Gradske uprave, Tržnici, pijacama „Živinarnik“ i „Stadion“, JKP „Toplana“, JKP „Vodovod“, Domu zdravlja, JP za upravljanje građevinskim zemljištem, u mesnim kancelarijama, punktovima po gradu. Detaljnija objašnjenja se nalaze na sajtu grada. Stručni tim će odabrati projekte za koje je dat najveći broj predloga. Predlozi se stavljaju na glasanje, u koje će biti uključeni građani, a koje će biti organizovano 7. novembra.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 коментар

  1. Kao da će proći predlog nekoga ko nije blizak vlasti. Pa,ne verujem. Napisaću predloge, i kao i sve do sada što sam napisala GU, završiće u njihovoj kanti za smeće. A mogu da već sada garantujem,da niko neće imati u praksi značajniji predlog, a koji se tiče naše dece u gradu. Baš me zanima šta će biti važnije od toga.

Leave A Reply