Grad sa ovakvom nagradom ima obavezu da se dalje razvija

1

Gradonačelnik Nebojša Zelenović o nagradi Financial Times-a

Prema oceni magazina Financial Times-a Fdi, Šabac je jedan od deset najboljih mikro gradova u Evropi za privlačenje direktnih stranih investicija. Govoreći o tome na konferenciji za medije u ponedeljak u Gradskoj kući, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je napomenuo da je  Šabac svrstan u društvo sa gradovima iz Irske, Letonije, Češke i Slovačke. „To je velika čast, ali i dodatan podstrek za dalji rad i razvoj našeg Šapca. Nagrada je ocena za dobre razvojne planove grada. Život u Šapcu se uređuje onako kako Evropska unija to očekuje od budućih članica“, istakao je on.

 

Uređen sistem razlog za dobijanje nagrade

-Razlozi za dobijanje ovakve nagrade sastoje se u nizu dostignuća koja je Šabac imao u prethodnom periodu. Prvo je činjenica da imamo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedino funkcionalno u Srbiji, zatim Regionalna deponija i uređen sistem za odnošenje otpada, Slobodna zona i režim funkcionisanja u Slobodnoj zoni za sve kompanije koje žele da izvoze. Tu su i carinski terminal na dohvat ruke privrednicima, uređeno parkiranje za sve kompanije, kompletno uređena infrastruktura, ali i Trening centar kao posebna usluga koju nudimo kompanijama – rekao je gradonačelnik Šapca.

Naveo je i da investitori u Šapcu kupovinom zemljišta dobijaju kompletno infrastrukturno opremljenu parcelu.

-Kod nas se ne kupuje livada, već uređena industrijska zona, u kojoj, kada kupite zemlju, dogovarate se samo sa Gradom i u najkraćem roku dobijate sve što je neophodno da biste započeli svoju investiciju – to znači priključak na vodu, struju, gas, optički kabl, uređenu saobraćajnicu i prečišćavanje voda. Ono što je posebno opredelilo ljude koji su odlučivali o nagradi je uređen sistem. Svakog novog investitora, i stranog i domaćeg, ovde dočekujemo raširenih ruku i čim donese odluku da investiraju u Šabac uključujemo ga u našu poslovnu porodicu. Poslovna porodica ima svoj Privredni savet, koji zaseda jednom mesečno i Komisiju za praćenje investicija koja zaseda svakog ponedeljka unazad četiri godine, razmatra svaku investiciju i otklanja eventualne probleme- dodao je Zelenović.

U poslednje četiri godine povećan je broj zaposlenih, prosečna plata, kao i broj kompanija koje su počele proizvodnju u gradu.

Povećana zaposlenost i broj preduzetnika

-Grad Šabac je pre šest godina imao 30 hiljada zaposlenih, a danas je 40.100. Prosečna plata je u poslednje četiri godine sa 40 hiljada porasla na 50 hiljada. Broj firmi se značajno povećao i od 796 kompanija danas smo došli do 1.100. Samo u prošloj godini je bilo 80 novih firmi. Broj preduzetnika se povećao za 1.000 u poslednje četiri godine u našem gradu. U Severozapadnoj radnoj zoni smo od 2016. godine prodali 39 parcela, a samo u prošloj godini pet. Strane kompanije koje su došle prethodne godine u naš grad su Fox-pak, Seletra, Refrion, Nepi, Metal Investments, dok je Vopachel proširio proizvodnju kao i ODS, a firma Pasubio je u postupku proširenja. Od domaćih kompanija tu su Set, Saturn elektrik, Mašinokop i više malih firmi koje su kupile značajne parcele u industrijskoj zoni – objasnio je Zelenović, dodajući da je naročito ponosan što je i „Savapark“ jedan od razloga za dobijanje nagrade.

„Ponosan sam na činjenicu da ovo nije samo nagrada za strane investicije, nego nagrada za organizaciju života u jednom gradu. To je kompleksan i kategorijski pristup u ocenjivanju i mi smo se visoko kvalifikovali“ podvukao je on. Istakao je da grad sa ovakvim priznanjem ima obavezu da se dalje razvija.

-Auto – put će proći kroz Šabac i prolaziće kroz Industrijsku zonu koja je najveća na Balkanu i biće jedno od najboljih mesta za velike investicije. Da bi se to desilo, mi moramo da budemo grad koji će da primi nove građane i za to imamo plan. Imamo plan za širenje grada, a jedan od ključnih delova tog plana je odnos prema životnoj sredini, vodeći računa da razvoj bude održiv. Veliki projekat „Savapark“ – nova pluća grada, dodatno pošumljvanje, novi javni prevoz na svakih 20 minuta po najpovoljnijim cenama, ekološki prevoz bez subvencija iz budžeta. Termoizolacija stambenih grada, besplatno priključenje na toplovodnu mrežu i plan za 12.000 domaćinstava da se priključe na gas. Odvajamo sve više novca za kvalitetno merenje vazduha. Uskoro će i komunalno preduzeće prvo početi reciklažu uz novčane stimulacije građana koji počnu recikliranje. Insistiraćemo da ostane sedam odsto iz budžeta za kulturu. Imamo projekat za škole u jednoj smeni, već smo pet škola prebacili u jednosmenski sistem rada. Ovo je otvorena i transparentna lokalna samouprava, što su potvrdila brojna priznanja, a značajan je i sistem Finansijskog upravljanja i kontrole koje je Šabac uveo – rekao je gradonačelnik i zaključio da je plan da u sledeće četiri godine u gradu bude nezaposlen samo onaj ko ne želi da radi.

Dragana Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Ovo je takva demagogija, i slušamo isto poslednjih dvadeset godina. Jedino se slogan promenio od onog prošlog ” Da radimo i zaradimo više”, do ovog sada, “Nezaposlen će biti samo onaj ko ne želi da radi”. Da radi šta? Sa fakultetom na traci, a stranački zaposleni, neposobni ljudi i bez potrebnih kvalifikacija da budu svuda po kancelarijama?
    Da li se u 1100 kompanija računaju i menjačnice, trafike i kladionice ili firme sa troje zaposlenih?
    Toliko upakovanih laži mene kao gradjanku Šapca vredja, jer ništa od ovoga nije tačno, i to je vrlo lako dokazati. To što neki grad dobije neko priznanje za dobro mesto za investicije, ne znači i da će se tu investirati. Vrlo se dobro zna ko je i zašto prepreka tim investicijama kojih nema već godinama. Slobodan grad i drugačiji grad od ostatka Srbije, mora imati tu obavezu da gradjanina omogući pravedno zapošljavanje, a da ga na to nikako ne uslovljava stranački potpis. Kad to uradite, onda ćete Vi biti drugačiji, a mi ćemo tada živeti u slobodnom gradu, bez laži, okova i stega. Život u ovom gradu je sve gori i to je činjenično stanje.

Leave A Reply