Grad organizuje podelu zdravstvenih paketa Šapčanima

1

Poručujemo sugrađanima da vode računa o sebi i drugima, rekao je Zelenović

U Šapcu je registrovano devet novoobolelih od kovida- 19. U kovid ambulantu javilo se 133 pacijenta, zabeleženo je 38 prvih i 95 kontrolnih pregleda.  PCR testom testirano je 115 osoba, a među njima je 88 retestiranih. Urađeno je šest seroloških testova. Rezultati 62 pacijenta testirana 3. avgusta pokazuju da je šest pozitivnih. Od 34 retestirana jedna osoba je pozitivna. Prema poslednjem izveštaju, 199 pacijenata smešteno je u Opštoj bolnici, devetoro je primljeno, 24 otpušteno i dva preminula. Ukupno je preminulo 35 osoba, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.  

Insistiraćemo na istini i da dnevno dobijamo proverljive podatke da bismo o tome izveštavali javnost, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

-U ovom trenutku ne mogu da kažem sa stoprocentnom tačnošću da li su sve te osobe zaista iz Šapca, jer ima još jedan broj naših sugrađana koji su zbog teže zdravstvene situacije svoje lečenje nastavili na klinikama u Beogradu. Verujem da ćemo dobiti podatke Zavoda koliko je tih lica tu bitku uspelo da dobije u Beogradu i koliko, nažalost, nije. Često se dešava, kada upoređujemo brojeve pozitivnih, pregledanih, hospitalizovanih, na respiratorima, preminulih, da dolazi do ozbiljne nesrazmere kada počnete prostim sabiranjem da uzimate u obzir podatke iz lokalnih samouprava oni budu tri ili četiri puta veći nego dnevni podaci koji se objave na kriznom štabu Vlade. Onda je jako teško da dođete do tačnih podataka kakva je epidemiološka situacija i sve što iz nje proizlazi na nivou Republike Srbije- podvukao je Zelenović.

On ja istakao da je podela zdravstvenih paketa Šapčanima koju Grad organizuje dobar put u kome svaki građanin dobija od Gradskog štaba alkohol, dezinfekciono sedstvo u vidu tečnog sapuna, 10 zaštitnih maski u paketu i porodični komplet vitamina.

-Poručujemo sugrađanima da vode računa o sebi i drugima, vrše redovnu dezinfekciju i da se hrane zdravo, vode računa o imunološkom sistemu. Grad čini maksimum da u sva domaćinstva u našem gradu stigne jedan takav paket i to će se desiti u sledećim danima. Cilj je da pozovemo građane na solidarnost i poštovanje mera, kako bismo zahvaljujući odgovornom ponašanju nastavli putem izlaska iz krizne situacije- poručio je Zelenović.

Od danas, prema informacijama Zavoda za javno zdravlje i Veterinarskog specijalističkog instituta, svi pacijenti planirani za retestiranje šalju se u nacionalnu referentnu laboratoriju Batajnica kako bi se omogućilo više prostora da nalazi pacijenata sa tegobama stignu što pre, u roku od 24 sata, a pacijenti za retestiranje da sačekaju malo duže, objasnila je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je Policijska uprava Šabac kontrolisala 593 lica, od kojih 585 telefonski, a osam nenajavljeno na adresi stanovanja. Nije bilo osnova za pokretanje postupaka protiv njih. Uručeno je 53 rešenja sanitarne inspekcije o samoizolaciji. Nadzor nad radom ugostiteljskih objekata se nastavlja i to će biti prioritet u narednom periodu.

-Ugostiteljskim objektima do sada je izrečeno pet prekršajnih prijava, a građanima isključivo mere upozorenja. Kupališna sezona na gradskoj plaži „Stari grad“ je odložena, ne samo zbog epidemiološke situacije, već i zbog izveštaja Zavoda o kvalitetu vode. Nismo izricali nikakve mere, ali se naredba mora poštovati- istakao je Vasić.

Gradonačelnik je pojasnio da je na plaži prvenstveno zabranjeno okupljanje, a sezona nije zvanično otvorena, te da građani u vodu ulaze na sopstvenu odgovornost, ali da je važno da se drži distanca, kako u vodi, tako i na plaži. On je rekao da je prvenstevno preporuka da ne rade bazeni, što se ne poštuje u okolnim opštinama, na šta je ukazao u pismu premijerki Ani Brnabić. Ako nisu sposobni da organizuju sistem, neka to priznaju građanima, a ne da uvedu mere, a da te mere niko ne poštuje, zaključio je Zelenović.

D.Dimitrijević

 

Facebook komentari

Discussion1 коментар

Leave A Reply