Dostojni u vremenu nevremena

0

23 godine TV Šabac
U petak, 17. februara TV Šabac obeležila je 23 godine postojanja i rada. Za to vreme izrasla u medijskog lidera zapadne Srbije, prepoznatljiva po informativnm programu. U ovo vreme jasnih pritisaka na medije TV Šabac je uspela da se odupre tim nasrtajima na slobodu misli i izražavanja. Emisija „Necenzurisano“ koju priprema i vodi Antonela Riha iz beogradskog studija ugošćava sam vrh srpske intelektualne elite koja, nažalost, nema prilike da se oglasi u većini medija, pogotovo na onim sa nacionalnom frekvencijom. Tako su gosti bili: predsednik SANU Vladimir Kostić, profesori Miodrag Zec, Ratko Božović, reditelj Goran Mraković… Novopokrenuta emisija „Dobar, rđav, zao“, duhoviti je presek na političkom nebu Srbije iz ugla Nenada Kulačina i Marka Vidojkovića, koji je proteran sa nekih drugih televizija. Emisija “Spomanar“ Milovan Đenadića nema pandana, lirski intonirana o vremenu koje se jedino na taj način može vratiti. Naravno, Vesti, kao udarna emisiija, svakodnevno donose aktuelnosti iz Šapca i okoline, dok „Jutrenje“ i „Hronika“ podrobnije i svestranije osvetljavaju događaje. Nažalost, pokazalo se da su neke TV stanice izgubile svoj raniji imidž, a neke su čak ugašene kao RTV Kragujevac.
Emitovanje samostalnog TV prgrama bio je san brojnih generacija šabačkih novinara. Počeleo je šezdestih godina prošlog veka, dopisnik je bio Branimir Škulić, koji je snimljeni materijal filskom kamerom slao na razvijenje u Beograd. Posle je, sedamdestih godina, došlo do formiranja čitave TV ekipe gde su bili: Dragan Mićić, Bogoljub Arnautović, Milovan Grujić, Brana Stojisavljević, Ivan Kovačević. Osamdestih godina napravljen je značajan iskrak emitovanjem TV Hronike podrinsko-kolubarskog regiona, naravno iz beogradskog studija. Dragan Filipović, Zoran Amidžić, Zoran Brkić, Gradimir Tomić bili su prepoznatljivi znak Šapca i ove televizije. Nažalost, devetog oktobra 1991. na svom novinarskom zadatku na Baniji poginuli su: Zoran Amidžić, Bora Petrović, Dejan Milićević kao i urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić. Vinovnici ovog zločina nikada nisu pronađeni.
TV Šabac privatizovana je pre dve godine, za oko 440.000 evra, što je jedna od najviših cena, viša čak i od Studija B. Danas u RTV Šabac radi više od 30 novinara, snimatelja, tehničara i drugog osoblja.
D.E.

Facebook komentari

Leave A Reply