Do 15. januara prijava sportskih organizacija za budžetska sredstva

3

U skladu sa novim Pravilnikom o finansiranju

Do 15. januara sve sportske organizacije na teritoriji grada treba da dostave obrasce po utvrđenim kriterijumima novog Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojim se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u gradu Šapcu, saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj kući. O novom Pravilniku, koji bi trebalo da uspostavi jasnu kontrolu namenskog trošenja budžetskih sredstava, govorili su član Gradskog veća zadužen za sport Dragan Nikolić, predsednik i sekretar Sportskog saveza Šapca, Veselin Vuković i Dejan Popović.

Nikolić je istakao da je cilj da se u gradu koji godinama unazad postiže izuzetne sportske rezultate uspostavi jasna regulativa u okviru postojećih zakonskih okvira i predviđenih rokova, kako bi svi sportski klubovi i organizacije funkcionisali na najbolji mogući način.

-Gradsko veće je krajem prošle godine usvojilo novi Pravilnik po preporuci Ministarstva sporta. U toku je prilagođavanje i obaveštavanje sportskih udruženja o promenama. Potrudićemo se da pomognemo i organizujemo obuku, kako bi lakše aplicirali za taj novac. Grad Šabac će nastojati da finansiranje sportskih klubova i organizacija bude na istom ili sličnom nivou kao prošle godine i da na taj način pokušamo da podržimo naše sportiste da nastave da postižu vrhunske rezultate- rekao je Nikolić.

Na teritoriji grada kao sedam prioritetnih sportskih organizacija izdvojeni su: RK „Metaloplastika“, ŽRK „Medicinar“, FK „Mačva“, Sportski savez Šapca, OKK Šabac, Kajak klub „Zorka“ i Vaterpolo klub Šabac. Sportski savez je u Zakonu o sportu prepoznat kao predlagač programa svih sportskih organizacija sa teritorije grada i jedno je od sedam udruženja od posebnog značaja za grad. Vuković je istakao izuzetnu saradnju sa Gradskom upravom i izrazio nadu da će grad Šabac i dalje biti prepoznatljiv po sportskim uspesima.

Foto: “Podrinske”

-Obavestićemo klubove o proceduri koja je neophodna da bi bili finansirani iz budžetskih sredstava. Vrlo je važno da apliciraju na vreme i na ispravan način da bi bili kandidati za budžetsko finansiranje. Sportski savez će sa svojim stručnim službama pružiti tehničku podršku da bi klubovi što je moguće bolje funkcionisali, a imaćemo mogućnost i zakonsku obavezu revizije i kontrole godišnjih programa- objasnio je Vuković.

Popović je pojasnio da je reč o poslovima koji će se realizovati tokom čitave godine, a sastojaće se iz prikupljanja, analize, revizije i predlaganja godišnjih programa sportskih organizacija sa teritorije grada, a nakon toga i nadzora nad realizacijom tih programa kroz prikupljanje izveštaja od strane nosilaca programa, kao i podnošenje izveštaja Gradskom veću o realizaciji tih aktivnosti i namenskog trošenja budžetskih sredstava.

Sportske organizacije su već obaveštene elektronskim putem o novoj proceduri apliciranja za dodelu budžetskih sredstava. Rok za dostavu obrazaca je 15. januar, a oni se mogu predati svakog radnog dana od 9 do 14 sati, a 14 i 15. januara od 10 do 14 sati.

Zbog komplikovane procedure popune obrazaca, obuka će biti održanana u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu, 10 i 11. januara, od 12 do 15 sati. Obuka je namenjena svim sportskim organizacijama koje imaju mogućnost da budu finansirane kroz godišnje programe, a to su članovi nadležnih nacionalnih granskih saveza. Sve druge sportske organizacije će biti finansirane kroz posebne programe realizovane na osnovu javnog poziva.

Svi konkursi biće završeni do decembra, a datum za zaključenje ugovora je 31. januar 2018. godine. Ove godine iz budžeta Grada opredeljeno je 90 miliona dinara za sport, uz moguće povećanje namenskih sredstava.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion3 Comments

  1. Finansiranje klubova iz budžeta, a u isto vreme plaćaju im se visoke članarine za decu koja se bave sportom? Kako je to funkcionisalo u Vaše vreme? Da li su Vaši roditelji plaćali Vama članarine? Nisu. Moji bar meni nisu, za sport koji sam ja trenirala. Ponovo tvrdim, da imamo nesposoban “Menadžment u sportu”, kao i za sve u gradu. Sve roditelji plaćaju u ovom gradu, jer niko ne radi na novom mogućem modelu, kako bi klubovi imali novac, a talentovana deca bi na taj način bila oslobodjena plaćanja članarina. Ponavljam, u nekim manjim gradovima u Srbiji klubovi se finansiraju od strane sponzora i siromašna deca mogu da treniraju bez plaćanja članarina. U Šapcu u sportu nema ideja, sposobnog Menadžmenta i sve se finansira iz budžeta ili iz novčanika roditelja. A ovo je posebno smešno, “Obuka za komplikovane procedure popune obrazaca”. Ko nama vodi onda klubove, ako im za to treba obuka?

  2. draga silvija potpuno si u pravu a obuka ja komplikovana da ne priznaju ni svanicne rezultate skinure sa sajta strukovnih organizacija jer moraju biti zvanicno overene

    • Nisam Vas baš razumela, ali dobro…
      Nije dovoljno samo završiti DIF, potrebne su ideje, dobro poznavanje lokalnog okvira u sportu, dobra organizacija i menadžerski duh. Godinama ne postoji takva osoba ovde i “Pravi tim”, za unapredjenje sporta u gradu. To što je neko bio vrhunski rukometaš, ne znači da će imati i rezultate u celokupnom razvoju sporta na nivou grada. Sve su to parcijalni pokušaji i rezultati samih sportista. Nema strategije. Danas se sportom bavi onaj ko to može da plati, a ne najbolji. Žao mi je danas te dece, jer niko ne misli na njih. Ali 6 časova obučavati nekoga ko vodi klub, da popuni obrazac je stvarno hit…

Leave A Reply