Data saglasnost za proglašenje vanredne situacije

0

Održana 41. sednica Skupštine grada Šapca

Sednica Skupštine grada Šapca, 41. po redu, zakazana po hitnom postupku, održana je u subotu u dvorištu Gradske kuće. Na dnevnom redu našle su se tri tačke, a glavna je bila davanje saglasnosti na predlog Štaba za proglašenje vanredne situacije na teritoriji grada u cilju primene mera predviđenih članom 9a Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid- 19.

Kao razlog se navodi podatak da je od ukidanja vanrednog stanja do 1. jula 121 osoba inficirana virusom sa stalnim trendom rasta, budući da se u kovid ambulantu od 20. do 30. jula javilo 704 pacijenta sa simptomima virusa, od čega samo poslednjeg dana 131 osoba. Tačan boj zaraženih ne može se utvrdi, jer, kako stoji u odluci, nema dovoljno testova. Odbornici Srpske napredne stranke nisu podržali predlog za proglašenje vanredne situacije, tvrdeći da sednica nije sazvana u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da izborni proces nije završen i podsetio predstavnike SNS-a da su došli na sednicu za koju tvrde da je nezakonito sazvana.

-Dovodite ljude u zabludu i igrate se zdravljem i bezbednošću građana Šapca, kao što se igra i predsednik vaše stranke Aleksandar Vučić. Imamo problem sa ljudima koji ne poštuju zakon, iznose neistine kako bi zavarali građane i poigravali se javnim zdravljem građana. Situacija u Šapcu je dramatična, nismo imali dovoljno testova, a da jesmo, imali bismo potvrđen veliki broj zaraženih. Dobra vest je da će Veterinarski specijalistički institut staviti na raspolaganje svoje resurse i da će, prema najavama, u narednom periodu biti obezbeđen veći broj testiranja- istakao je Zelenović, podsećajući da je veći broj testova počeo da se dostavlja tek nakon njegovih pritisaka na nadležne putem medija, ali da i to još uvek nije dovoljno.

Predsednik Odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić rekao je da je i proglašenje vanredne situacije u ovom skupštinskom sazivu nezakonito, te da sadašnja većina nema legitimet za to.

-Ova Skupština je nezakonito zakazana, jer su po Ustavu skupštine lokalnih parlamenata raspuštene i krenulo se u izborni proces. Minut pre sednice smo dobili 143 stranice gusto kucanog teksta i raspravljamo o budžetu Grada. Morate priznati da to nije realno i da to u demokratskom sistemu niko ne može da podrži. Zelenović se igra zdravljem građana, on je 23. i 26. juna upozoren da preduzme mere pojačane zaštite i upozori građane da se odgovornije ponašaju. Koristi sednicu da izvodi svoj performans, da bi pod ovim šatorima kao u cirkusu navodno mislio o zdravlju Šapčana- podvukao je dr Pajić.

Predsednik Skupštine Nemanja Pajić je obrazložio da je sednica sazvana po hitnom postupku, dodajući da u tim slučajevima materijal može biti dostavljen na samom zasedanju.

Usvojena je Odluka o rebalansu II budžeta grada Šapca kojim bi se izvršila preraspodela sredstava u cilju povećanja rashoda za nabavku materijala (zaštitne maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju, pcr testovi) i funkcionisanje zdravstvenog sistema u cilju zaštite stanovništva. Većinom glasova odbornici su izglasali izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije koji je do sada održao 41 sednicu i dve vanredne, doneo 24 naredbe, po pet zaključaka i preporuka. Obrazovana su tri stručno- operativna tima i upućena tri zahteva za angažovanje Vojske Srbije. Štab je sarađivao sa Okružnim štabom Mačvanskog upravnog okruga, štabovima u Koceljevi i Vladimircima, sprovodio mere Vlade RS i angažovao zdravstvene i komunalne službe, kao i volontere i poverenike civilne zaštite na realizaciji predviđenih aktivnosti.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply