„Čivija- ključ koji pokreće smeh“

2

Čivijada i Međunarodni Čivijaški karneval u Šapcu

Pod sloganom „Čivija- ključ koji pokreće smeh“ u četvrtak počinje 48. Čivijada u našem gradu, čija će centralna manifestacija, 9. Međunarodni Čivijaški karneval, biti održana u subotu, 17. septembra. Organizatori su i ove godine pripremili bogat trodnevni program za sve ukuse i generacije, a o posećenosti manifestacije dovoljno govori podatak da su svi smeštajni kapaciteti u gradu popunjeni. Očekuje se dolazak 31 karnevalske trupe, među kojima sedam nagrađenih, iz 15 zemalja sveta. Ove godine prvi put će doći gosti iz Rumunije, dok je dolazak karnevala iz Turske još uvek neizvestan zbog nestabilne političke situacije u zemlji.

Prvog dana manifestacije biće održan Čivijaški čas u šabačkim Osnovnim školama „Janko Veselinović“, „Nikolaj Velimirović“, „Laza Lazarević“, kao i u osnovnoj školi u Majuru. U 18 sati u Školi primenjenih umetnosti biće otvorena izložba Miloša Simića „Od zvezda satkan“.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 19 sati ispred Gradske uprave, kada će biti podignuta karnevalska zastava, nakon čega će uslediti i Karneval kućnih ljubimaca na gradskom trgu.

Program „Nek se točak pokrene“ na istom mestu od 20 sati, obuhvatiće proglašenje princeze i kraljice Čivijaškog karnevala, Šampitijadu, koncert  grupe „Stari grad“ i nastup čoveka orkestra- Rada Zvižduka. Repliku čivijaškog točka koja će biti postavljena na gradskom trgu pokrenuće najstariji čivijaš, Ljuba Marković, na svoj 95. rođendan, čime će označiti početak manifestacije.

U isto vreme, u Narodnom muzeju u Šapcu biće otvorena izložba karikatura i proglašeni pobednici na nagradnom konkursu za najbolji aforizam, satiričnu priču i karikaturu.

Drugi dan Čivijade počinje promocijom evropskih karnevala u šabačkim školama i vrtićima i Bazarom starih umetničkih zanata koji će trajati tokom celog dana, i sutradan, u pešačkoj zoni u centru grada. Ispred Turističke organizacije grada Šapca biće promovisani turistički potencijali Hercegovine. Karneval trudnica i beba počinje od 17 sati i okupiće rekordan broj učesnika, kao i Dečiji čivijaški karneval, koji će okupiti više od 1.200 učesnika.

-U petak gledamo najveći Dečiji karneval ove godine u Srbiji sa preko 1.200 učesnika i mnogo lepih i zanimljivih trupa. Prvi put nam dolazi  trupa iz Rumunije  koja će predstaviti svoju tradiciju na najbolji mogući način, počasni gost nam je Belgija, tako da se nadam da ćemo opravdati očekivanja. Jedino se plašimo najavljene kiše u subotu, ali mislim da ćemo i nju pobediti- rekao je organizator Čivijaškog karnevala Raduško Janković.

Za 20 sati u Galeriji Kulturnog centra zakazano je svečano otvaranje izložbe Dragutina Dragana Petrovića „Sava i vreme teku zajedno“, a od 20.30 sati biće izveden mjuzikl „Braća (b)luzeri“ na gradskom trgu.

U subotu, završnog dana manifestacije, u hali Šabačke gimnazije od 12 sati igraju se utakmice u malom fudbalu, glumci protiv konobara i novinari protiv političara. Tradicionalno Čivijaško kolo igraće se od 17.30 sati. Centralna manifestacija, Veliki međunarodni Čivijaški karneval, biće održana od 18.30 sati u pešačkoj zoni i na trgu. Novi predsednik Čivijaške republike biće promovisan od 21 sat na gradskom trgu, a očekuje se da će dosadašnji predsednik Zoran Kesić dužnost predati karikaturisti Marku Somborcu, čiji će radovi biti izloženi u otvorenoj galeriji. Od 22 sata u letnjoj bašti KUD „Abrašević“ biće priređen odgovor na vreme u kome živimo, program: Kneževina Čivijaluk- „Šta ‘oće ovaj ološ?“

Organizatori i pokrovitelji manifestacije su i Turistička organizacija grada Šapca, Grad Šabac, FECC (The Federation of European Carnival Cities) i Udruženje paraplegičara, a u organizaciju je uključeno i 115 volontera.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion2 Comments

 1. Svaka čast Radusku i njegovoj volji i želji da se ovaj grad izdvoji na mapi najznačajnijih karnevalskih dana u Srbiji,a sigurna sam i šire.Tek će se za njega čuti.Ali postavljen je pravi temelj.To ne može i ne ume svako.Sjajno zaista.
  Ono što mi smeta je kada vidim ovu desno zaposlenu u TOŠ-u. Napadnu, sa napadnom gestikulacijom i uopšte jednim izgovorom koji uzasno zvuci.Pitam se,čija je ćerka? Da li si ti devojko PR? Nemoj vise pred kamere.Nije dovoljna samo veza …

 2. Sjajno Raduško.Čekamo karneval…
  A ova desno, mnogo a baš mnogo je antipatična.
  One devojke “Bez veze”, mnogo su simpatičnije.
  Ali dobro, verovatno nemaju da plate to radno mesto, ili su im roditelji nebitni za gradonačelnika.
  Podrinske, samo skinite prošle komentare, dobro je da su izazvali kod Vas bilo kakvu reakciju…

Leave A Reply