Centar za stručno usavršavanje u Šapcu obeležio šest godina postojanja i rada

2

U godini kada se obeležava 160 godina od rođenja velikog naučnika Nikole Tesle, u Teslinoj ulici, Centar za stručno usavršavanje obeležio je u sredu šest godina postojanja i rada. Program svečane akademije obuhvatio je pesničke i muzičke segmente tesno povezane sa Teslinim likom i delom i „Psihološki portret Nikole Tesle“ iz vizure akademika Vladete Jerotića, za čiji prikaz su bili zaduženi glumci Dušan Simić i Marko Ribić. Direktorka Centra Tatjana Marković Topalović prezentovala je Plan rada ove ustanove u narednom periodu, a predstavljen je i instrument teremin- Peter Pringle. Obeležavanju godišnjice prisustvovao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić sa saradnicima, kao i predstavnici kulturno- obrazovnih ustanova u gradu.

-Drago mi je što se ovaj značajan jubilej poklopio sa 160 godina od rođenja našeg velikog naučnika Nikole Tesle. Centar za stručno usavršavanje je svetionik znanja za sve ljude koji su inovativni, spremni da uče i šire svoje znanje. Mislim da je mladima potrebna ustanova ovakvog tipa u kojoj će se okupiti sa uverenjem da je znanje istinski uspeh i da samo sa znanjem možemo da idemo napred. Grad će i u narednom periodu nastaviti da podržava sve aktivnosti Centra, sa željom da svoj uspešan rad nastave i ubuduće- naveo je Pajić.

Direktorka Centra je podsetila da je 7. decembra pre 200 godina prvi put izmerena brzina svetlosti, a da se Nikola Tesla bavio svetlošću, što izuzetna izložba učenika Škole primenjenih umetnosti „Luča“ pokazuje.

-Pokušali smo da deo te izložbe učinimo našom akademijom koja se sastoji iz dva dela. U obaveznom delu uvešćemo praksu da svake godine direktor prezentuje izveštaj o aktivnostima u prethodnoj godini, a u drugom umetničkom delu ćemo se baviti Teslom kroz psihološki portret i izvanredan tekst Vladete Jerotića i čućemo interpretaciju nekih pesama koje je Tesla u ime Jovana Jovanovića Zmaja preveo u Americi. U godini kada se obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle, Centar za stučno usavršavanje u Šapcu treba da bude prostor koji promoviše naše, a svetske naučnike. Danas je dan u Teslinoj godini, u Teslinoj ulici- istakla je Marković Topalović.

CSU Šabac je regionalna ustanova koja pokriva tri okruga, a kroz stručno usavršavanje nastavnika i drugih profesionalaca i stvaranje uslova za kvalitetnije usavršavanje mladih značajno doprinosi razvoju lokalne zajednice.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion2 Comments

Leave A Reply