Boško Obradović, lider Srpskog pokreta „Dveri“: Porodična politika je moderna politika za 21. vek

7

f23f2307-4cd7-46c8-b828-7cfa847b1b7513c010c6-74a0-4885-82dd-0e1b239f4548

Koalicija DSS- Dveri promovisala je u četvrtak u Kulturnom centru pred građanima Šapca svoj politički program, a predizbornom skupu su prisustvovali lider Srpskog pokreta „Dveri“ Boško Obradović i potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin. Obradović u razgovoru za „Podrinske“ ističe da je u fokusu politike patriotskog bloka briga o porodici i očuvanju pozorišnih vrednosti, borba za ekonomsku nezavisnost, sigurnost i zdravlje žena, kao i borba za vraćanje dostojanstva prezaduženim građanima dovedenim na ivicu egzistencije zbog gubitka posla nakon pljačkaških privatizacija.

-Građanima Šapca obećavamo da ćemo u budućem sazivu Skupštine Srbije pre svega biti zaštitnici porodičnih vrednosti i interesa svih naših porodica, da će jedan od državnih prioriteta naše patriotske koalicije Dveri- DSS biti borba protiv bele kuge i uvođenje ministarstva za brigu o porodici, da ćemo podržati mlade bračne parove, porodice sa više dece, rađanje, materinstvo i očinstvo, kao i samohrane majke i očeve i, što je posebno važno, da ćemo materinstvo proglasiti zanimanjem- kaže Obradović za „Podrinske“.

Šta bi to konkretno donelo ženama?

Naime, za nas žena koja ima troje dece, a nezaposlena je, apsolutno nije nezaposlena. Ona je zaposlena na najvažnijem poslu na ovom svetu, a to je odrastanje i vaspitavanje njene dece. Država u ovom trenutku ne prepoznaje materinstvo kao zanimanje i mi ćemo sve učiniti da svaka majka svakog rođenog deteta ima materinski dodatak, a majka troje i više dece nacionalnu penziju. Smatramo da je ključno da država stane iza majčinstva i da pomogne ženama da mogu da usklade majčinstvo i poslovnu karijeru, da nijedna žena ne bude ucenjena dobijanjem posla time da ne može da se ostvari kao majka ili, još gore, da dobije otkaz ako ostane u drugom stanju. Država treba da zaštiti svaku majku, trudnicu i porodilju, a posebno majku više dece. Sa druge strane, ženama treba omogućiti da zajedno sa majčinstvom mogu da ostvare svoju poslovnu karijeru, da mogu dodatno da se obrazuju, da mogu da pokrenu svoje žensko privatno preduzetništvo i da budu zaštićene od nasilja bilo koje vrste. Ono na čemu posebno insistiramo i zbog čega verujemo da smo jedini pravi zaštitnici žena na srpskoj političkoj sceni, jeste zaštita zdravlja žena. Smatramo da je porast kancerogenih oboljenja kod čitavog stanovništva, a posebno žena, uzrokovan posledicama NATO bombardovanja bombama sa osiromašenim uranijumom i da treba uvesti redovne sistematske preglede i preventivnu dijagnostiku koja bi zapravo zaštitila zdravlje naših žena. Jednom rečju, porodična politika je moderna politika za 21. vek.

Kako ćete pomoći socijalno ugroženima?

Niko u Srbiji u 21. veku ne sme da bude gladan, žedan, da mu bude isključena struja i voda, a posebno je nedopustivo da se prezaduženim porodicama oduzima porodični dom, da se porodice sa decom izbacuju na ulicu zato što ne mogu da vraćaju svoje kredite i plaćaju komunalne usluge, a ljudi su ostali bez posla u pljačkaškim privatizacijama. Zato smo veoma konkretno predložili i zakon o zaštiti prezaduženih porodica kojim bi bio otpisan deo dugovanja, a ostatak dugova reprogramiran za trenutak kada porodica ponovo bude platežno sposobna da vraća svoje dugove. Verujem da je to porodična i socijalna politika za koju se i te kako zainteresovani građani Srbije i da ćemo zato dobiti podršku za našu izbornu listu pod rednim brojem pet, Dveri- DSS.

Pre izvesnog vremena nekoliko vaših članova usprotivilo se saradnji sa DSS-om i podržalo Rusku stranku na lokalu. Ima li raskola u gradskom povereništvu „Dveri“?

Svako ko se ne slaže sa politikom Srpskog pokreta „Dveri“ apsolutno ima slobodu da „Dveri“ napusti i da se priključi bilo kojoj drugoj političkoj organizaciji. Ono što je ovde izazvalo jednu potpuno nepotrebnu novinarsku kontroverzu jeste odlazak jednog ili dva člana Srpskog pokreta „Dveri“, nakon čega su mediji odmah napravili nekakvu podelu u šabačkim „Dverima“. Nikakve podele u gradskoj organizaciji Srpskog pokreta „Dveri“ u Šapcu nema. Mi, kao i na svim drugim izbornim nivoima, od republičkog, preko pokrajinskog do lokalnog, na izbore izlazimo zajedno sa DSS-om, na čijem je čelu gospođa Sanda Rašković Ivić i to je zapravo jedna dobitna kombinacija, ukrupnjavanje patriotskog biračkog tela, jedna jedinstvena politika koja je protiv ulaska Srbije u EU i NATO, koja je za stratešku saradnju sa Rusijom u političkom, ekonomskom i vojno- bezbednosnom smislu i koja je za ekonomski patriotizam, odnosno podršku domaćoj privredi i poljoprivredi. Siguran sam da će i na šabačkom nivou ova patriotska koalicija biti jedno lepo osveženje na nastupajućim lokalnim izborima.

Kako komentarišete oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju od strane Haškog tribunala?

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom je najbolji dokaz nepravde i besmisla postojanja Haškog tribunala koji je 12 godina držao u zatvoru jednog nevinog čoveka. Dakle, ako uzmete u obzir da je to sud koji vas prvo drži 12 godina u pritvoru bez ikakvih dokaza, a onda vas oslobodi, to je onda najbolja slika jednog poražavajućeg i katastrofalnog suda koji je izrugivanje svakoj pravdi  i pravu. S druge strane, naravno, treba skrenuti pažnju da je taj sud apsolutno antisrpski i da je u brojnim drugim predmetima izrekao drakonske kazne Srbima i jedino Srbima, poput nedavne kazne od 40 godina zatvora za Radovana Karadžića. Dakle, kako god okrenete, i u oslobađajućim, i u onim mnogo prisutnijim presudama kojima su jedino Srbi osuđeni na praktično više od hiljadu godina zatvora pred Haškim tribunalom, vi vidite jedan besmisao postojanja tog antisrpskog i totalno nepravednog suda.

 1. D.Dimitrijević
Facebook komentari

Discussion7 коментара

 1. O čemu se ovde radi?
  Koja porodična politika i koji prošli vek?
  Ovo je politika prošlosti.
  Porodične vrednosti kao takve se podrazumevaju u Srbiji.
  Zar je to okosnica i jedini program ove koalicije?
  Ili je možda vredjanje žena kao stuba porodice, od pojedinih njihovih političara politički program, za koji treba i žene da glasaju…

  • Породична политика које у Србији НЕМА! Та политика! Нас је 40000 мање сваке године! 40000 људи се исели из Србије сваке године! Политика породице као стуба друштва! Политика против разноразних „новотарија“, истополних бракова, усвајања деца у таквим браковима!

  • Ja stvarno ne znam da li mi zivimo u istoj Srbiji (ako uopste zivite u Srbiji) kad tako pricate. Porodicne vrednosti se podrazumevaju?! I gde vam u njihovom programu bilo ko vredja zenu i majku? A da se malo informisete…

   • Vi ste loše informisani.
    Onda pročitajte komentare Maršićanina upućene ženama.
    Čovek je stvarno mislio na žensko biračko telo.
    A i ovi iz Dveri, patriote koje neguju porodične vrednosti i to je to.
    Njihov program u jednoj rečenici.Ko još glasa za takve glupostinu XXI veku?

    • Problem i jeste sto je ovo nekima glupost u XXI veku , gde ste bili Silvija kada ministar Gasic kaze zeni da voli novinarke koje klece , to je verovatno za neku vasu struju i verovanja normalna politika , ne branim Marsicanina ali nije jedino on DSS ,jedna lasta ne cini prolece nadjite mi neku stranku u kojoj su svi savrseni? a to koliko se porodicne vrednosti podrazumevaju dovoljno govori cinjenica da svakih par godina nestane jedan grad u Srbiji , kako to moze da se desi ako se podrazumevaju neke vrednosti , ako se deca radjaju i sve tako lepo cveta u vasoj Srbiji u XXI veku.

 2. U pravu ste za Gašića, ali ovde se trenutno radi o drugoj koaliciji.Neoprostivo je sto je uradio i DS ovih dana, zajedno sa Pajticem. Ali trenutno sam iznela svoje misljenje o ovoj koaliciji.
  Mozete pogledati na ovom sajtu, komentarisem i sve ostale kampanje. Nema razlike.

Leave A Reply