Bolnici u Šapcu doniran mobilni rendgen aparat

0

U okviru akcije Fonda B92 za pomoć srpskim kovid  bolnicama

U okviru akcije Fonda B92 za pomoć srpskim kovid  bolnicama, Opštoj bolnici „Laza K. Lazarević“ u Šapcu u sredu je uručena donacija Ambasade Republike Nemačke vredna 7.504.800 dinara. Od ovog iznosa koji je ambasada donirala, Fond B92 je u dogovoru sa donatorom i zaposlenima u bolnici, a u skladu sa potrebama ustanove
nabavio mobilni digitalni rendgen aparat. Mobilni radiografski aparat koristi se za snimanje pacijenata koje je nemoguće ili jako komplikovano transportovati za snimanje na stacionarnim radiografskim aparatima. Osim toga, korišćenje ovog uređaja znači da se medicinske sestre i tehničari kojih nema dovoljno i koji imaju mnogo drugih poslova da obave ne angažuju na snimanju, već da ostanu posvećeni radu sa pacijentima. Dugoročno, aparat ima svoju primenu i nakon okončanja pandemije, za dijagnostiku pacijenata smeštenih u jedinicama intenzivne nege, nepokretnih pacijenata, kao i pacijenata u operacionim salama, što trenutno šabačkoj bolnici nedostaje. Direktor Opšte bolnice „Laza K. Lazarević“ dr Slobodan Popović zahvalio se Ambasadi Savezne Republike Nemačke i Fondu B92 i istakao ovom prilikom:

-Ovaj digitalni uređaj pripada najnovijoj generaciji pokretnih medicinskih rendgen aparata. Tokom rada povezan je na Nacionalnu platformu RIS (radiološki informacioni sistem) i omogućena je sinhronizacija na druge uređaje, a za sve opcije upravljanja i zadavanja komandi potreban je svega jedan tehničar. Najiskrenije se
zahvaljujemo svima koji su omogućili realizaciju ove donacije i time
doprineli da usluge koje pružamo podignemo na viši nivo – rekao je dr Popović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo je druga donacija nemačke ambasade u okviru akcije za borbu protiv virusa korona koju sprovode Fond B92 i Srpski filantropski forum. Prethodnog puta ambasada se pridružila ovoj humanitarnoj inicijativi obezbedivši sredstva za nabavku 13 infuzionih pumpi za KBC „Dr Dragiša Mišović- Dedinje“. Predsednik UO Fonda B92 i izvršni direktor Srpsko filantropskog foruma Veran Matić izjavio je prilikom primopredaje donacije u Šapcu da jeosnaživanje zdravstvenog sistema nam je veoma važno jer se samo tako može postići maksimalni efekat u lečenju.

-Kada je reč o borbi protiv virusa korona, zahvaljujući ovom mobilnom rendgenu, povećava se bitno podrška najtežim pacijentima, ali i osobama sa invaliditetom i sl. Iz Ambasade  Savezne Republike Nemačke dobro su razumeli koliko je važna ova vrsta donacije i veoma brzo su doneli odluku, na čemu smo im zahvalni – naveo je Matić.

On je dodao i da u sklopu obeležavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana
davanja Srpski filantropski forum prikuplja sredstva za kupovinu uređaja koji će osobama sa invaliditetom omogućiti korišćenje bazena. Ovu kampanju pod nazivom „Srbija bez barijera“ realizuje Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a čine je pored Srpskog filantropskog foruma i Smart Kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, Trag Fondacija i Catalyst Balkans.

Facebook komentari

Leave A Reply