Bicilklisti u zajedničkoj vožnji kroz grad

1

Podršku dali gradonačelnik i ambasador Holandije

U subotu u podne u zajedničku vožnju gradskim ulicama krenuli su šabački biciklisti.  Biciklistima su se pridružili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i ambasador Holandije u Srbiji Henk fon den Dul. Nakon vožnje gradskim ulicama u Muzeju šabačkih Jevreja održana je tribina na kojoj je ambasador Holandije predstavio primere saobraćajne infrastrukture iz svoje zemlje.


Ambasador Holandije je rekao da je biciklizam jeftin, brz i zdrav način da se vozimo po gradu.
-Šabac me podseća na holandske gradove, jer je Šabac ravan grad sa širokim ulicama, pa je veoma pogodan za vožnju biciklom i razvoj biciklizma. Nama u Holandiji je trebalo 40 godina da razvijemo nivo kulture kakav imamo sada, za Šabac mislim da ima dobre predispozicije i da je na dobrom putu da razvija biciklizam. Moj dolazak je jedan vid podrške, jer je Šabac otvoren grad, raspoložen za saradnju. Volim da dođem u ovaj transparentan grad, podvukao je ambasador Holandije u Srbiji Henk fon den Dul.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović govorio je o mogućnostima i planovima za poboljšanje biciklističke infrastrukture u Šapcu. On je pohvalio Šapčane koji se iz godine u godinu, u sve većem broju, odazivaju ovakvim akcijama i priključuju vožnjama kroz grad.
-Želimo da promovišemo biciklizam, bicikl kao prevozno sredstvo, ali i druge zdrave stilove života. Biciklisti vode računa o drugim učesnicima u saobraćaju, pa se nadamo da će i ostali vozači voditi računa o bezbednosti biciklista i pešaka. Težimo da u narednom periodu vozačima automobila obezbedimo javne garaže u koje će parkirati svoja vozila. Na taj način će biti oslobođene staže, trotoari i ulice, koji će biti dostupniji biciklistima i pešacima, rekao je Zelenović i dodao da je u planu drugačije uređenje javnog saobraćaja u gradu.
Događaj je organizovalo je šabačko Udruženje “Vozi ulice”.

Facebook komentari

Discussion1 коментар

  1. Lepo organizovano. Pozitivna akcija.
    Potrebno je samo malo više ubedljive kampanje na godišnjem nivou, kako bi se ljudi okrenuli zdravom, jeftinom i bezbednijem načinu funkcionisanja našeg grada. Možemo da budemo prvi !

Leave A Reply