Bez žena u izvršnoj vlasti u Šapcu

1

Široka kolacija potisnula dame

 

U novoformiranoj lokalnoj vlasti, barem onoj izvršnoj,  u Šapcu nema žena. Mesto gradonačelnika, njegovog zamenika kao i 10 članova Gradskog veća pripala su muškom rodu.  Gradonačelnik je iz redova ZZS, njegov zamenik iz DS, a članovi Gradskog veća su i predsednici gradskih odbrora JS i NS, koje učestvuju u republičkoj vlasti. Tu su i  bivši članovi SPS i SDP koji su izašli iz tih stranaka ne pristajući na ultimatum stranačkih centrala, kao i članovi pokreta Zapadna Srbija i pojedini eksperti za određene oblasti. U prethodnoj lokalnoj vlasti, u Gradskom veću bile su dve žene, u resorima za obrazovanje odnosno sport i fiizičku kulturu. To je posledica široke kolacije koja je pobedila u Šapcu, i naravno za njihove čelnike moralo je biti mesta u izvršnoj vlasti. Jednostavno, na čelu političkih stranaka u gradu isključivo su muškarci. U sazivu  Gradske skupštine nešto manje od trećine odborničkih mesta pripale su ženama, a predsednik i podpredsednik su iz pokreta Zapadna Srbija odnosno ZZS. S druge strane  pojedina  načelstva i odeljenja, kao što su finansije,  društvene delatnosti, urbanizam, socijalna zaštita, vode žene. Pored toga direktori javnih preduzeća „Plan“, „Stan“, a posebno ustanova kao biblioteka, predškolska ustanova “Naše dete“, Kulturni centar i većine škola  su žene. U nekim drugim delatnositma vidljiviji je upliv žena na odgovornim mestima. Direktorka Šabačke bolnice je lekarka, prvi put u dugoj istoriji ove ustanove, a sve više je žena u novinarstvu, pravosuđu… Poređenja radi nekada su dopisnici centralnih medija iz Šapca mahom bili muškarci, dok su sada u dopisništvu RTS tri novinarke, a za „Blic“, „Večernje novosti“, „Politiku“ takođe izveštavaju dame… Iako je u pravosuđi gotovo tri četvrtine žena, na čelu Osnovnog i Višeg suda u Šapcu su muškarci. Naravno ne može se govorii o diskiriminaciji i sva odgovorna mesta su dostupna za žene. Vetar u leđa tom opredeljenju što je i prvi put u istoriji Rima, za ovih 27 vekova, na čelo došla žena, advokatica Virdžinija Rađi, a naravno tu su i brojni primeri gradonačelnica velikih gradova.

D.Eraković

Facebook komentari

Discussion1 Comment

 1. Vrlo kulturan i pristojan tekst, bez diskriminacije.
  A da li ona postoji i koliko je vidljiva diskriminacija, to gradjani vrlo dobro vide i procenjuju.
  Ne sumnjam u njihove kvalifikacije, da je prisutna danas više nego ikada, ” Stručnost muškaraca” povezana sa kategorijom rodne pripadnosti, i da više nego ikada važi pravilo, da onaj ko je nekada bio najgori radnik u svojoj firmi, uspeva da se infiltrira i popne najlakše na neku od tih lestvica moći. Ipak, sve ono što u jednom društvu podržava većina, postaje normalan i poželjan model ponašanja.
  Žene, po pravilu, nisu izuzetak na mestima rukovodećih pozicija u gradu, najčešće u neprofitabilnim institucijama, koje ste pomenuli i to one, koje su to svojim radom najmanje zaslužile.
  Biće, da se mi žene medjusobno ne podržavamo, a muškarci to dobro koriste.
  Ili su ovde u Šapcu muškarci stvarno iznad proseka.

Leave A Reply