Besplatna virtuelna šetnja kroz Šabac krajem 15. veka

0

U Narodnom muzeju Šabac

U Narodnom muzeju Šabac u utorak je predstavljen novi eksponat- virtuelna realnost šabačke tvrđave, pod nazivom „tVRđava“, koji će postati deo stalne postavke. U želji da se posetiocima pruži jedinstveno iskustvo šetnje istorijskom šabačkom tvrđavom, u kojem će aktivno učestvovati i upijati nova saznanja, u saradnji sa studijom Pixels2Pixels, kreirana je jedinstvena platforma koja predstavlja pomak u načinu prezentovanja muzejskih sadržaja u Srbiji, a sugrađani će već tokom vikenda moći i sami da se uvere u to.

-Reč je o virtuelnoj realnosti rađenoj prema najstarijem sačuvanom prikazu grada Šapca iz 1493. godine, koji se nalazi u „Svetskoj hronici“ Hartmana Šedela, nemačkog lekara i istoričara. Veoma dug period razvijanja ove aplikacije rezultirao je njenim gotovo savršenim, ne samo izgledom, već i osećajem. Veoma smo pazili da to ne bude samo zabavna, već i edukativna aplikacija. Samim ulaskom u aplikaciju, odnosno boravkom u virtuelnoj realnosti, svaki posetilac koji na ovaj način bliže upoznaje Grad Šabac sa kraja 15. veka, naučiće i doživeti nešto novo- rekla je direktorka Narodnog muzeja Šabac Nela Tonković.

Šabac je ovom aplikacijom pokazao da je autentično i mesto inovacija, što i jeste skoro dva veka, istakao je član Gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić.

-Narodni muzej se sa ovom virtuelnom realnošću svrstava među retke muzeje u regionu koji će posedovati ovako složen digitalni proizvod. Kad tvrdimo da je Šabac grad inovacija, mi to pokazujemo time što se konačno potvrđuje značaj formiranja Startit centra Šabac, jer je ovo šabački proizvod i stvorili su ga ljudi koji žive u našem gradu- objasnio je Marsenić.

Projekat je realizovan u saradnji sa stručnjacima i kustosima Narodnog muzeja Šabac i Tijanom Zebić, doktorantkinjom i stručnjakom za srednjovekovnu istoriju.

Korišćenje virtuelne realnosti za potrebe približavanja određenog istorijskog perioda ili ličnosti danas je standardan deo muzejske prakse u svetu. Tehnološki napredak omogućio je da posetioci stupe u svojevrsnu interakciju sa eksponatima i dožive bliskost teme koja im se prezentuje. Predstavljanje „tVRđave“ u petak i subotu, 4. i 5. oktobra, od 17 do 20 sati, i nedelju, 6. oktobra, od 10 do 13 sati u Narodnom muzeju Šabac, besplatno je za sve posetioce.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply