Apel iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ da se poveća bezbednost zdravstvenih radnika

0

Na godišnjicu ubistva medicinske sestre Ljubinke Popović

Povodom druge godišnjice ubistva medicinske sestre Ljubinke Popović na radnom mestu, menadžment Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ održao je u petak konferenciju za novinare na kojoj je ukazano na problem bezbednosti zdravstvenih radnika prilikom obavljanja dužnosti, te izneti zahtevi upućenu ministarstvu kako bi nesmetano i bez straha obavljali svoj posao. Tog jutra, svi zaposleni prekinuli su svoje aktivnosti na pet minuta, kako bi odali poštu tragično preminuloj koleginici i uputili tihi apel da se tako nešto više ne ponovi.

Kako je rekao pomoćnik direktorke dr Dejan Pavlović zahtev upućen nadležnima je da se zdravstvenim radnicima dodeli status službenog lica u obliku koji će prepoznavati specifičnosti zdravstvenog sistema.

-Mi ne tražimo nikakvu silu za sebe, već samo mehanizam koji će nasilnicima pokazati da je nasrtaj na nekoga ko drugome spasava život neoprostiv i najstrože kažnjiv. Na ovom polju se do sada ništa nije desilo i pored brojnih i eksplicitnih najava pre dve godine od strane najviših državnih zvaničnika. Tražimo promene zakonskih odredbi i uvođenje novog dela- napad na zdravstvenog radnika u vršenju zdravstvene delatnosti, kako bi se ovaj naš zahtev ispunio, ali i bolju saradnju sa organima javnog reda i mira i pravosudnim sistemom. Tražimo i očekujemo i da naše ministarstvo izdvoji materijalna sredstva kako bi se omogućilo postavljanje savremenih sistema video nadzora i tzv. panik sistema, tj. sistema obaveštavanja u trenucima najave i vršenja nasilja nad zdravstvenim radnicima. Ovo je veoma značajno za sprečavanje najtežih posledica nasilja kada se ono već desi i određeni pomaci na ovom polju su beznačajni i apsolutno nedovoljni- poručio je dr Pavlović i dodao da su nadležni obezbedili samo dva panik tastera za tu zdravstvenu ustanovu- jedan se nalazi u Službi Hitne pomoći, a drugi u Trećoj zdravstvenoj stanici.

On je uveren da je glavni uzrok nasilja prema zdravstvenim radnicima nezadovoljstvo pacijenata zdravstvenim sistemom, te da bi ukidanje zabrane zapošljavanja zdravstvenih radnika rešilo problem.

-Nedovoljan broj lekara i medicinskih sestara i tehničara, nedovoljna brojnost lekara pojedinih specijalnosti i neprilagođenost zdravstvenog sistema starosnoj strukturi stanovništva su uzroci zbog kojih postoje veoma duge liste čekanja za pojedine zdravstvene usluge i zbog kojih ustanove, kao što je i naš Dom zdravlja, ne mogu da drže otvorenim sve svoje kapacitete. To produžava čekanje pacijenata na adekvatnu zdravstvenu zaštitu i pojačava tenzije koje na kraju dovode do nasilja. Tražimo da se ukine zabrana zapošljavanja zdravstvenih radnika, kako bi se omogućilo da zdravstveni sistem funkcioniše na odgovarajući način, a takođe tražimo pomoć i pacijenata i odgovarajućih organa da se iz zdravstvenog sistema isključe pojedinici koji svojim nestručnim radom i koruptivnim ponašanjem narušavaju ugled celokupne zdravstvene struke- podvukao je dr Pavlović i naglasio od ispunjavanja ovih zahteva neće odustati, jer samo njihovo ispunjenje dovodi do veće bezbednosti zdravstvenih radnika i boljeg funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Kako je rekao, borbu za ostvarenje ovih ciljeva vodiće kroz strukovne i sindikalne organizacije od kojih očekuju da zahteve iznesu pred Ministarstvo zdravlja i Vladu Republike Srbije.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply