Valjevci sve zabrinutiji

1

VALJEVU PRETI POTPUNA IZOLACIJA

Valjevo je ovih dana u žiži javnosti. Pored Beograda (173) što je, prema broju stanovnika, i očekivano Valjevo je sa 46 ??? zaraženih i sa više od 500 osoba u izolaciji   među kojima je i sto medicinskih radnika, ispred Niša (37 zaraženih), postao epicentar koronavirusa i, verovatno, uskoro će ceo grad biti izolovan.

I sad kada su ovi podaci javno objavljeni i vidljivi postavlja se pitanje kako su Valjevci do ove „slave“ došli. Pokušaj da se svi problemi svale na naše ljude koji su došli iz inostranstva izgleda ne „pije vodu“.

Italijani su otkrili da su svih 40.000 gledalaca koji su prisustvovali utakmici Atalanta – Valensija zaraženi i priznali su da je to bila inicijalna kapisla zaraze i u Italiji i u Španiji. Dakle postavlja se pitanje šta se dogodilo u Valjevu i odakle je sve počelo. Naravno nejasno je da li je koronavirus u Srbiji izolovan 1. marta (ili je to bio lapsus) ili 6. marta ali bilo kako bilo Valjevci sumnjaju da je sve počelo 9. marta kada je Aleksandar Vučić, u pratnji ministara odbrane Aleksandara Vulina, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, načelnika BIA Bratislava Gašića i ministara finansija Siniše Malog, obišao fabriku namenske industrije “Krušik”.
Radnici „krušika“, 9. marta, u krugu fabrike
Jedan od radnika “Krušika” rekao nam je da su svi radnici bili “prisiljeni” da izađu u krug fabrike i slušaju predsednikovo obraćanje. Kako se sada zna da je već tada koronavirus bio izolovan Valjevci smatraju da je zaraza tu i počela.
Naravno, “u strahu su velike oči” pa u nedostatku stručnih i pravovremenih informacija “Čaršija” je najveći izvor kojekakvih priča a svedoci smo da te i takve informacije i priče, uglavno, nisu tačne. Zato Valjevci apeluju na lokalnu ali i republičku vlasti da objave imena zaraženih i da se ustanovi da li među njima i radnika “Krušika”, ili članova njihovih porodica, koji su toga dana bili na poslu.
To bi zasigurno pomoglo da se mnogi građana Valjeva bar malo umire i više ne zaziru jedni od drugih. Naročito oni koji još uvek moraju da rade i koji su zabrinuti za zdravlje svoje porodice.
Valjevo je naš komšinski, “suparnički”, grad, od vajkada, ali u Valjevu žive mnogi naši prijatelji i rodbina. Zato želimo im da što bezbolnije prebrode ovu pošast koja ih je snašla i da se ponovo “nadmećememo” i šalimo.   

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

Facebook komentari

Discussion1 коментар

  1. Članak je vrlo dobar, ali, situacija je dosta teška, i otkrivanje ponekog hot spot-a unutar Valjeva,ne daje jasnu sliku, gde sve epidemija napreduje.
    Veoma problematične su tendencije, da se ovde implementira „kineska pomoć“, kineska iskustva i kineska tehnologija.
    Sve to je poprilično sporno, i treba se okrenuti EU i NATO iskustvima, pomoći, i skorim rešenjima, kako za stanovništvo, tako i za privredu.

Leave A Reply