Značaj zaštićenih područja

SRBIJA NA ZAPADU – 3 (VIDEO)

“Srbija na zapadu“ je serijal emisija u kojima su publikovane priče iz različitih delova Srbije, pre svega zapadne, a bave se temama o kojima se malo govori u javnom životu i takozvanim mejnstrim medijima. Za ovim pričama “tragaju“ novinari lokalnih nezavisnih medija i produkcijskih grupa okupljenih u neformalnoj koaliciji “Zajednički glas ZA slobodu medija“.

Značaj zaštićenih područja je odavno prepoznat u globalnim politikama, međutim, Srbija ima samo 7% teritorije pod zaštitom, iako se Međunarodnom konvencijom o zaštiti biodiverziteta obavezala da će do 2020. godine povećati na 17%.

Uništavanje prirodnih resursa i uzurpacija javnih prostora su postali pravilo u odnosu vlasti prema javnom dobru. Izgradnja građevinskih objekata na najvrednijim prirodnim staništima, promena rečnih tokova, seča šuma… nije razvoj, već uništavanje brojnih potencijala za održivi razvoj. Najveći problem leži u tome što institucije koje bi trebalo da brane zaštićena područja, zapravo štite privatne interese i takozvane investicije.

Brojni su primeri širom Srbije, ali naš fokus ovoga puta je na tri zaštićena područja u zapadnoj Srbiji kojima su zbog neodgovornih lokalnih politika, ali i nesavesnih građana, narušeni prirodni resursi. To su: Specijalni rezervat prirode “Uvac“, Nacionalni park “Tara“ i Predeo izuzetnih odlika “Ovčarsko – kablarska klisura“.

Kjlučna poruka treće epizode “Srbija na zapadu“ je da nam pravo na zdravu i očuvanu životnu sredinu, nažalost, neće omogućiti država, već se moramo izboriti sami.

Izvor: cemaforum.rs

Exit mobile version