Značaj obnovljivih izvora energije

Predstavljen projekat Biosol

Na Trgu šabačkih žrtava u okviru manifestacije „Evropska nedelja istraživača“ u sredu je predstavljen projekat Biosol- Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom, u okviru prekograničnog programa Interreg CBC Hrvatska- Srbija 2014- 2020.

-Projekat je finansiran iz budžeta Evropske unije i mi smo želeli da na ovaj način predstavimo sve što je naš grad dobio kroz projekat „Biosol“. To su električni automobil, „pametna“ klupa koja omogućava punjenje mobilnih uređaja, kao i jedan poseban eksponat koji mi imamo i u Parku nauke, a to je solarna školica. U pitanju je svima poznata dečija igra gde deca skačući po poljima generišu energiju- istakla je stručni saradnik u Centru za stručno usavršavanje Tamara Pejić.

Projekt menadžer projekta Biosol i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić ocenio je da je okončana izuzetno važna faza projekta- opremanje Akademije za energetsku efikasnost demonstracionim modelima koji služe za edukaciju najmlađih sugrađana, ali ne samo njih, nego i za edukaciju nezaposlenih osoba, iz oblasti obnovljivih izvora energije.

-U okviru opremanja Akademije, mi smo nabavili jedan električni automobil koji treba da demonstira na koji način se razvija automobilska industrija i kako treba da izgleda budućnost automobila i prevoza. Tu su i pametne klupe i razne igrice koje bi trebale da privuku pažnju dece i da na lakši i njima prihvatljiv način objasne kako funkcionišu obnovljivi izvori energije i zašto su oni toliko bitni- rekao je Pajić.

Koncept Akademije za energetsku efikasnost je jedinstven u našoj zemlji i zaživeće tokom naredne godine u dodatnom aneksu u okviru Trening centra, kada će biti akreditovani seminari u okviru nje, namenjeni mladima i nezaposlenima.

Grad Šabac kao vodeći partner u saradnji sa partenrima iz Republike Hrvatske Gradom Nova Gradiška i LAG „Zapadna Slavonija“, realizuje projekat, a cilj je podrška povećanoj upotrebi održive energije i energetskoj efikasnosti u prekograničnom regionu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version