Život i(ili) škola

Učenici Prve beogradske gimnazije su, u svom predlogu mera za poboljšanje škole kakvu trenutno imamo, naveli mogućnost uvođenja  jednog univerzalnog predmeta, da bi se njihov ulazak u život odralih učinio boljim i uspešnijim. Sa većim brojem časova i ocenom, koja predmet čini značajnim i ozbiljnim. Spisak tema kojima bi se ovaj predmet bavio veoma je respektabilan. Časove bi držali pedagozi, rezredne starešine ili nastavnici građanskog vaspitanja.

Kako trenutno kod nas stvari stoje, život i valjana škola su u velikom raskoraku.

Učenici predlažu da se na tim časovima razgovara o univerzalnim mudrostima i životnim poukama koje baštini civilizacija planete na kojoj živimo. Uz dobar plan i program i prateću literaturu, bilo bi zadovoljstvo prisustvovati časovima ovog predmeta.

A onda, kada napustimo učionicu, pitamo se šta se to dešava u stvarnom životu. Suprotno od onoga o čemu smo prethodno tako lepo razgovarali.  Međuljudski odnosi, ispravno i pogrešno, subjektivno i objektivno, disciplina, poštovanje, dužnosti pojedinca u porodici, među prijateljima, u čitavom društvu, lični doprinos i važnost opšteg dobra, …

Koliko samo puta sam čuo roditeljski komentar o zebnji i preuzimanju rizika valjanog vaspitavanja svoje dece!

Idući u susret beskrajno ispravnim željama učenika Prve beogradske gimnazije, morali bismo prethodno mnogo toga nemogućeg učiniti kako bi usaglasili ono čemu ih učimo sa onim što se u stvarnosti kod nas trenutno dešava.

Da li sam optimista?

Pa, imajući u vidu moje godine, za očekivati je da nisam.

Kao student, u pauzama učenja neke preteške matematike, čitao sam. Negde u vrhu pročitanog, imajući u vidu temu ove kolumne, je tekst koji sam svojim učenicima, mnogo kasnije, često i rado citirao:

“Sve su Drine ovog svijeta krive;

nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti;

nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo”

Exit mobile version