Zimski kamp iz istorije u OŠ „Jevrem Obrenović“

Na inicijativu Aktiva nastavnika istorije osnovnih škola u Šapcu

Na inicijativu Aktiva nastavnika istorije osnovnih škola u Šapcu u OŠ „Jevrem Obrenović“ u četvrtak i petak održan je Zimski kamp iz istorije, posvećen velikom jubileju obeleženom prošle godine- stogodišnjici od završetka Velikog rata. Predavanja i radionice namenjene učenicima starijih razreda, od petog do osmog razreda osnovne škole, organizovana su oba dana u tri bloka, u ukupnom trajanju od sat i po, uz učešće oko 130 učenika, osim iz te škole, i iz OŠ „Stojan Novaković“, „Nikolaj Velimirović“, „Janko Veselinović“, „Laza Lazarević“, iz Majura, kao i „Kralj Aleksandar“ iz Mačvanskog Prnjavora.

Foto: Jugoslav Radojević

Tema Veliki rat obrađena na zanimljiv način

Prvog dana obrađene su teme iz opšte i nacionalne istorije o Prvom svetskom ratu: uzrok i povod, naoružanje, uloga Crkve i sveštenstva, ratni plakat i propaganda, umetnost i umetnici u Velikom ratu. Drugog dana realizovana su predavanja i radionice sa temama o istoriji Šapca i Mačve u Velikom ratu- Šabac, Mačva i Prnjavor u prvoj godini rata, Rista Marjanović i njegove fotografije, Sudbina Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Poslednji blok predvanja drugog dana Kampa realizovan je kroz interaktivne kvizove i igrice kojima su učenici u međusobnom takmičenju proveravali naučeno.

Foto: Jugoslav Radojević

Nastavnici istorije koji su osmislili ovaj kamp želeli su da na zanimljiv način kod učenika razvijaju svest o značaju poznavanja opšte i nacionalne istorije. Realizovanim  radionicama razvijana je kod učenika sposobnost da samostalno i u saradnji sa drugima učenici istražuju, otkrivaju i povezuju nova znanja, kao i da neguju i razvijaju lična interesovanja. Druženjem sa drugarima iz više različitih škola učenici bolje upoznaju i sebe i druge, razvijaju svoj lični i nacionalni identitet, samostalnost, samopouzdanje, kao i pozitivan odnos prema drugima.

-Drago mi je što vidim ovako veliki broj učenika iz različitih škola. Uvek je inspirativno raditi sa radoznalim i zainteresovanim učenicima. Za poslednji dan kampa osmislili smo interaktivni kviz za učenike, kroz koji su mogli da provere naučeno, ali i takmiče se međusobno. Kroz različita pitanja i igrice učenici su bili u prilici da na zanimljiv način i u novoj situaciji stečena saznanja i veštine povezuju u jedinstvenu celinu sa prethodnim. Sudeći po rekcijama učenika i njihovom angažovanju u kvizovima, rekla bih da smo ostvarili planirano- rekla je nastavnica istorije iz OŠ „Janko Veselinović“ Gordana Milošević.

Foto: Jugoslav Radojević

Zahvalnice za učešće

Učenik Ognjen Leontić iz škole domaćina naglasio je da, iako je raspust, nije mu bil teško da dolazi u školu i da mu je istorija zanimljiva, kao da je naučio mnogo novog i zanimljivog. Učenica Ana Mićić je na Kamp došla iz škole „Kralj Aleksandar Karađorđević“ iz Prnjavora sa željom da nauči nešto novo, a posebno o istoriji Mačve i zavičajnoj istoriji tokom Velikog rata.

Osnovna škola „Jevrem Obrenović“ je prepoznatljiva po brojnim vannastavnim aktivnostima učenika. Poslednjih godina neke od njih su upravo bile i posvećene temama iz Prvog svetskog rata.

-Bilo nam je zadovoljstvo i velika čast da škola bude domaćin Kampu sa ovako važnom temom. Ovakav vid nastave u vreme zimskog raspusta ima višestruku korist za sve učesnike. Pružamo mogućnost učenicima da sami biraju teme koje ih zanimaju, ali i da se kroz učenje druže i sa učenicima iz drugih škola. Sa druge strane, kolege nastavnici istorije zajedničkim radom razmenjuju iskustva i unapređuju svoj rad. Na taj način imamo dobitnu kombinaciju za sve učesnike. Uzevši u obzir zadovoljstvo kako učenika, tako i nastavnika koji su realizovali Kamp, verujem da će ovakav vid rada sa učenicima na zimskom raspustu u našoj školi postati tradicija, a Jevremova škola će rado i sledeće godine biti domaćin mladim istoričarima i njihovim nastavnicima- podvukla je direktorka škole „Jevrem Obrenović“ Jelena Jevrić.

Foto: Jugoslav Radojević

 

Predavači na kampu bili su nastavnici istorije iz više osnovnih škola: škola domaćin, OŠ „Jevrem Obrenović“- Ivana Pavlović i Stevan Dakić, OŠ „Janko Veselinović“ – Gordana Milošević i Ivana Obrenović, OŠ „Majur“ – Milan Cvetuljac, OŠ „Nikolaj Velimirović“- Brankica Popović i Marko Ilić, OŠ „Stojan Novaković“ – Radenka Živanović, OŠ „Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević“ Mačvanski Prnjavor – Andraš Komorami, Šabačka gimnazija-  Igor Vujić.

Osnovna škola „Jevrem Obrenović“ je kao domaćin ovog kampa dodelila svim učenicima i nastavnicima zahvalnice za učešće.

D.D.

 

Exit mobile version